X

“Σκηνικό πολέμου” για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Δυσαρέσκεια Τσίπρα και αυστηρό μήνυμα προς όλους. Ποιοι συμμερίζονται το "μανιφέστο" Σκουρλέτη. Επικρίσεις Μητσοτάκη. "Επί ποδός πολέμου" η ΓΕΝΟΠ.

Ant1news

Στο πλέον επίμαχο ζήτημα για το κλείσιμο της αξιολόγησης τείνει να γίνει η ιδιωτικοποίηση του 40% της ΔΕΗ, καθώς οι δανειστές επιμένουν, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δη αυτοί της κεντρικής Μακεδονίας αντιδρούν και οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να «κατεβάσουν τους διακόπτες», προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις όπως αυτές του 2014 που είχαν οδηγήσει σε εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν από το «μέτωπο» της αξιολόγησης οι θεσμοί είναι ανένδοτοι ως προς το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης μονάδων της ΔΕΗ και η Κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί τους όρους τους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, άναψε «φωτιές» με άρθρο του μέσω του οποίου ζητά από την Κυβέρνηση να «αποτρέψει τον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ». Με αφορμή το άρθρο αυτό είχε και σκληρή κόντρα μέσω ανακοινώσεων με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.

Την ίδια στιγμή δημοσίευμα της εφημερίδας "Ειδήσεις" αναφέρει ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός είναι ενοχλημένος με τις δηλώσεις Σκουρλέτη και φέρεται να δήλωσε πως "κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή αριστερός από τον Πρωθυπουργό".

Το «μανιφέστο» Σκουρλέτη φαίνεται, πάντως, ότι το συμμερίζονται και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Συμφωνώ απολύτως με όσα υποστηρίζει ο Πάνος Σκουρλέτης. Αυτή είναι η βάση με την οποία κερδίσαμε τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015. Όλα τα υπόλοιπα συνιστούν αλλαγή γραμμής», δήλωσε ο Νίκος Φίλης στην εφημερίδα «Ειδήσεις». 

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξη της υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και πως δεν υπάρχει καμιά διάσταση απόψεων για το θέμα αυτό ανάμεσα σε Τσίπρα και Σκουρλέτη

 

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», υποστήριξε πως τα όσα ακούγονται για τη ΔΕΗ είναι υπερβολικά και πως το όλο θέμα αποτελεί ζήτημα σκληρής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς την έκβαση της οποίας θα πρέπει να περιμένουμε.

Το Μαξίμου επιχειρεί να κατευνάσει τα εσωτερικά μέτωπα στέλνοντας μήνυμα σε βουλευτές και Υπουργούς ότι η ΔΕΗ δεν ξεπουλιέται αλλά αντίθετα η διαπραγμάτευση, αν και σκληρή, δεν έχει λήξει. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι "η συμφωνία θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέψει την αμφισβήτηση απο κανέναν. Η κυβερνητική πλειοψηφία ειναι συμπαγής και ενιαία". 

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ωστόσο, επικριτικός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Σε σύσκεψη με τους τομεάρχες της ΝΔ, ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 95% στο 50%, «και το έκαναν με μηδενικό αντάλλαγμα». Η  κατάσταση οδηγεί σε κατάρρευση της ΔΕΗ προς όφελος των ανταγωνιστών της. Η ΔΕΗ έχει απωλέσει το 75% της χρηματιστηριακής αξίας. Για τη διάλυση της ΔΕΗ η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη».

"Ο κ. Τσίπρας υποχρεώνει τη ΔΕΗ να πουλήσει τσάμπα το 40% της εταιρίας. Κρατά τα ίδια βάρη, ενώ μειώνει 40% τους πελάτες. Παράλογο;", αναρωτήθηκε, μιλώντας στον "Alpha989", σε άκρως δηκτικό ύφος, ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του, μεταξύ άλλων, κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «είναι συνένοχη γιατί προωθεί συγκεκριμένη πολιτική καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση μέσα στη ζούγκλα της «απελευθερωμένης» αγοράς». Επίσης, «καλεί τους εργαζόμενους να μην εγκλωβιστούν στην επιλογή του τρόπου ιδιωτικοποίησης, δηλαδή του τρόπου σφαγής των δικαιωμάτων τους. Μπορούν και πρέπει να αντιπαλέψουν κάθε μορφή προώθησης της πολιτικής της «απελευθέρωσης»». 

 

«Μασάζ» από Σταθάκη

Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αντιδρούν στο ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης μονάδων της ΔΕΗ και κυρίως αυτοί που εκλέγονται στη Δυτική Μακεδονία, όπου βρίσκονται και οι προς πώληση λιγνιτικές μονάδες.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, έχει αναλάβει να κατευνάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών.

Ήδη, πάντως, έχει γίνει ενημέρωση για πωλητήρια μονάδων από τον υπουργό προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη και προς τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ, ενώ σήμερα στις 16:30 θα ενημερώσει τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θοδωρή Καρυπίδη και τους βουλευτές των 4 νομών της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για πωλήσεις μονάδων, η κυβέρνηση θα ήθελε να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές το αίτημα για μεταφορά του 17% της ΔΕΗ από το  ΤΑΙΠΕΔ  στο Υπερταμείο, που θα σήμαινε διατήρηση του πλειοψηφικού ελέγχου (51%) που έχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ, ήτοι θα υπήρχε ο έλεγχος του κράτους στη μικρότερη ΔΕΗ, μέχρι να προκύψει κάτι άλλο.

 

«Επί ποδός πολέμου» η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Τις τελευταίες ημέρες, στο μεταξύ, οι αντιδράσεις των συνδικάτων της ΔΕΗ κλιμακώνονται. O πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης δήλωσε πως αν προχωρήσει και υποχωρήσει η κυβέρνηση δεν θα μείνουν οι εργαζόμενοι με σταυρωμένα χέρια, θα ακολουθήσουν γεγονότα του 2014, προσθέτοντας πως ο περιφερειάρχης Μακεδονίας είχε χαρακτηρίσει θεσμική εκτροπή την πώληση έστω και μίας μετοχής της ΔΕΗ, προανήγγειλε δε παραίτηση σε αυτήν την περίπτωση του συνόλου του περιφερειακού συμβουλίου.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ ο κ. Αδαμίδης υποστήριξε ότι «δεν μπόρεσαν να αντέξουν στις πιέσεις των δανειστών… Πάμε για πώληση μονάδων, παρόλο που ο κ. Σταθάκης λέει ότι σε αυτή τη φάση δέχονται οι πιστωτές να μείνουν πίσω τα υδροηλεκτρικά» και συμπλήρωσε «μιλάμε για πώληση όχι της μικρής ΔΕΗ, άλλα της μισής ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δεν έχει ανάγκη από καμία πώληση. Θα είναι η καταστροφή των καταναλωτών γιατί αν έχουμε ολιγοπώλιο στην ενέργεια με την ΔΕΗ αποδεκατισμένη θα έχουμε αυξήσει των τιμολογίων».

Προανήγγειλε δε ότι το λιγότερο που έχουν να κάνουν οι εργαζόμενοι, είναι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ανάλογες με αυτές του 2014, οι οποίες είχαν προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης.