X

“Μάχη” για να μην πληγεί ο τουρισμός στην Κω

Σε συνεχή επαφή με τους φορείς του νησιού. Το μήνυμα του Προέδρου του ΣΕΤΕ. Καθησυχαστικοί οι τουριστικοί πράκτορες. Τι ζητά η ΕΣΕΕ.

Ant1news

Σε συνεχή επαφή με τους φορείς της Κω βρίσκεται η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, προκειμένου να εκτιμηθεί το αποτύπωμα της σεισμικής δραστηριότητας στην τουριστική βιομηχανία του νησιού.

Τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι είναι οι πρώτοι με τους οποίους ήλθε σε επικοινωνία η κ. Κουντουρά και στο επόμενο διάστημα θα έχει αποκρυσταλλωθεί η εικόνα για τις συνέπειες του σεισμού. 

Το λιμάνι του νησιού έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα της σεισμικής δραστηριότητας, ενώ σημειώνεται ότι η τουριστική κίνηση στο νησί γίνεται μέσω των αεροπορικών συνδέσεων σε ποσοστό 90%.

Η υπουργός μάλιστα εξέφρασε και τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο θυμάτων του σεισμού. "Είμαστε στο πλευρό των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού" έγραψε η ίδια μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter:

 

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων που προκάλεσε ο χθεσινοβραδινός σεισμός στην Κω. Ολόκληρη η τοπική κοινωνία, κάτοικοι και τουριστικές επιχειρήσεις, συνεχίζουν με αίσθημα ευθύνης να υποστηρίζουν το νησί και τους τουρίστες», τονίζει σε μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος. 

Παράλληλα, σημειώνει ότι «είναι ιδιαίτερα συγκινητική η συμπαράσταση και η άψογη συνεργασία που επιδεικνύουν και οι τουρίστες που βρίσκονται στο νησί» και προσθέτει πως «επιβάλλεται οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν, κατά προτεραιότητα, σε άμεσο έλεγχο καταλληλόλητας ξενοδοχείων από έμπειρους μηχανικούς, έτσι ώστε να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους διαμένοντες τουρίστες.» 

 

«Ασφάλεια, ψυχραιμία, φιλοξενία! Κάτοικοι και επαγγελματίες στην Κω αγωνίζονται για να δείξουν το καλύτερο πρόσωπό μας κάτω από δύσκολες συνθήκες», είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter ο κ. Ρέτσος.  

"Ψύχραιμοι οι τουρίστες"

Η  πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, είπε στην ΕΡΤ1 ότι στα ξενοδοχεία δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι οι τουρίστες αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις με ψυχραιμία. Όπως είπε, ο αριθμός των τουριστών ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 200.000 άτομα. Παράλληλα, καθησυχαστικοί εμφανίζονται και οι τουριστικοί πράκτορες της Κω, μετά τον μεγάλο σεισμό αν και επισημαίνουν ότι πιθανόν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο νησί, ίσως προκαλέσουν αλλαγές στον προγραμματισμό τους.

Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων στην Κω

Λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που έπληξε την Κω σήμερα, υπογράφηκε από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η υπουργική απόφαση με την οποία δίνεται παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017 στην προθεσμία, που λήγει σήμερα για την υποβολή  των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία τους ή την επαγγελματική τους έδρα στο νησί.

Επιπροσθέτως  θα ληφθούν και άλλα μέτρα διευκόλυνσης για τους πολίτες της Κω σχετικά με τις προθεσμίες των φορολογικών τους υποχρεώσεων, τα οποία και θα ανακοινωθούν άμεσα.

Μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων ζητά η ΕΣΕΕ

Την ίδια ώρα, η ΕΣΕΕ ζητά με επιστολή της προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο, Οικονομίας, Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Ε. Αχτσιόγλου τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό στην Κω.

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΣΕΕ:

«Κυρία Υπουργέ, Κύριοι Υπουργοί,

 «Οι πληγές που προκάλεσε ο χθεσινός σεισμός σε κατοίκους και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κω είναι σημαντικές και θα κάνουν καιρό να επουλωθούν.  Πολλές από τις επιχειρήσεις μέλη μας έχουν μεγάλες απώλειες τόσο σε τζίρο όσο και σε υλικό, ενώ είναι αντιμέτωπες με σημαντικά έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίσει.  Παράλληλα, η ύπαρξη νεκρών και μάλιστα τουριστών θα πλήξει το τουριστικό προϊόν του νησιού και μάλιστα εν μέσω τουριστικής περιόδου.  Ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενη η καθίζηση της κίνησης των τοπικών αγορών, η οποία, σε συνδυασμό με τις καταστροφές του λιμανιού και γενικά των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών, θέτουν σε αμφιβολία ακόμη και την συνέχιση της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τοπικά. Προς το παρόν, το σχετικό πλαίσιο που ισχύει για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης:

- Είτε τίθεται ad hoc (όπως σε περιπτώσεις προηγούμενων καταστροφών).

- Είτε στηρίζεται στις διατάξεις των ν. 1284/1982 και 2275/1994 για την παράταση των προθεσμιών καταβολής των βεβαιωμένων χρεών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς και στην πρόβλεψη επιχορηγήσεων από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (άρθρο 36 ν. 2459/1997 σε συνδυασμό με την Υπουργική Απόφαση οικ3648/387/2012), όπου η αποζημίωση καλύπτει ποσοστό της συνολικά εκτεθείσας ζημίας εξοπλισμού και υποδομών, όπως εκάστοτε καταγράφεται από την τοπική Επιτροπή Εντοπισμού. Προς το παρόν, αυτές οι αποζημιώσεις φτάνουν στις επιχειρήσεις με καθυστέρηση, μη βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στην διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.

-  Είτε προβλέπεται για τις ασφαλιστικές εισφορές, μέσω των διατάξεων του άρθρου 8 ν. 2256/1994, την Υπουργική Απόφαση Φ14 /οικ.333 /06.03.1998 και –ακολούθως- συναφή απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΕ, το οποίο πρέπει να ενεργοποιηθεί σχετικά.

Η νομοθεσία είναι μεν επαρκής αλλά απαιτεί πολλές διαφορετικές εκτελεστικές πράξεις που εκδίδονται από διαφορετικά – συλλογικά και μονοπρόσωπα – όργανα και ως εκ τούτου αργούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με καταδικαστικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις.  Θεωρούμε ότι, εφόσον οι καταστροφές από φυσικά αίτια είναι πλέον συχνό φαινόμενο, θα πρέπει να καθιερωθεί επιτέλους μία «αυτόματη» διαδικασία, η οποία, με μία απλή διαπιστωτική πράξη της διοίκησης θα ενεργοποιεί τα εξής μέτρα για όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις, με χρονικό ορίζοντα ισχύος τουλάχιστον 6 μηνών:

  • Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.
  • Αναστολή δόσεων του φόρου εισοδήματος, των ληξιπρόθεσμων χρεών τους και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο.
  • Αναστολή καταβολής του ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις και τους ιδιόκτητους όλων των κατεστραμμένων ακινήτων.
  • Αναστολή της καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.
  • Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών.
  • Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
  • Αναστολή εκτέλεσης εξωστικών δικαστικών αποφάσεων.
  • Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία.
  • Ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.
  • Ενημέρωση του συστήματος του TAXISNET με ειδικό πρόγραμμα για τις πληγείσες περιοχές που θα αίρει τον αυτοματοποιημένο χαρακτηρισμό φόρων και τελών ως ληξιπρόθεσμων και την παρεπόμενη επιβάρυνσή τους με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Δεδομένου και του ειδικού ενδιαφέροντος που γενικότερα έχει επιδείξει η Κυβέρνηση για τις εκάστοτε δοκιμαζόμενες περιοχές, αλλά και μπροστά στην απόλυτη ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι προτάσεις μας αυτές για τις επιχειρήσεις της Κω που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την αυτόματη άμεση ισχύ των ως άνω ευεργετικών ρυθμίσεων, ώστε να βοηθηθούν οι τοπικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν το σοκ της καταστροφής των περιοχών που λειτουργούν και έτσι να προστατευθούν οι τοπικές αγορές.  Παράλληλα, ζητάμε, στο μέτρο του δυνατού, την συντόμευση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την απόδοση της αποζημίωσης προς επιχειρήσεις για τις ζημιές που γενικώς υφίστανται από θεομηνίες, πυρκαγιές και άλλα φυσικά φαινόμενα.»

ΓΣΕΒΕΕ: να επανέλθει άμεσα σε ομαλούς ρυθμούς η οικονομική και κοινωνική ζωή

Παρόμοια αιτήματα έχει και η ΓΣΕΒΕΕ η οποία με επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο, Υπουργό Εργασίας κα. Ε. Αχτσιόγλου, Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζη, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο και στον Δήμαρχο Κω κ. Γ. Κυρίτση, τονίζει την ανάγκη να επανέλθει άμεσα σε ομαλούς ρυθμούς η οικονομική και κοινωνική ζωή, θεωρώντας ότι αποτελεί δεδομένη ευθύνη της πολιτείας και ένδειξη αλληλεγγύης η αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Για το σκοπό αυτό η Γενική Συνομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών αναγκών. Με οδηγό τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας αλλά και το πλαίσιο ρυθμίσεων που έλαβαν χώρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει την ανάγκη να προωθηθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε όλες τις πληγείσες περιοχές (Κως) μερικές από τις οποίες θα πρέπει να έχουν μόνιμη θεσμική και νομική ισχύ.