X

Greece’s Most Admired Companies 2017: Εταιρείες που αξίζει να θαυμάζεις

Η μεγαλύτερη λίστα εταιρικής φήμης στην Ελλάδα που καταρτίζουν το Fortune και η KPMG επιστρέφει.

Ant1news

Το Fortune καταρτίζει για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη διεθνή εταιρεία παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών KPMG, τη λίστα Most Admired Companies. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα σε σχέση με την εταιρική φήμη, την οποία «αγκάλιασαν» από την πρώτη στιγμή οι μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας.

Περισσότερα από 1.600 ανώτερα και ανώτατα στελέχη από 270 εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ, από όλους τους κλάδους της οικονομίας, αξιολόγησαν, ψήφισαν και ανέδειξαν τις επιχειρήσεις που αναδείχτηκαν στις 20 πρώτες θέσεις για το 2017.

Η κατάρτιση της λίστας διαμορφώνεται με γνώμονα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια που καθιέρωσε η αμερικανική έκδοση του Fortune, και αφορούν τους εξής τομείς: Καινοτομία, Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, Αξιοποίηση Πόρων και Εταιρικών Παγίων, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Ποιότητα της Διοικητικής Ομάδας, Οικονομική Επίδοση, Μακροπρόθεσμη Επενδυτική Αξία, Ποιότητα Προσφερόμενων Προϊόντων ή Υπηρεσιών, Εξωστρέφεια/Ανταγωνιστικότητα.

 

Νούμερο 1 αξιοθαύμαστη εταιρεία αναδείχθηκε φέτος η Σκλαβενίτης, που κατέκτησε την κορυφή της λίστας Most Admired Companies και δίνει τη μεγάλη μάχη για να κερδίσει το στοίχημα μεγέθυνσής της, ώστε, από ηγέτιδα δύναμη στην Αττική, να γίνει ο market leader μιας εξόχως ανταγωνιστικής αγοράς. Για πρώτη φορά μετά την απόκτηση και τη διάσωση της Μαρινόπουλος, η διοίκησή της μιλάει στο περιοδικό Fortune και ανοίγει τα χαρτιά της για την επόμενη ημέρα.

Επίσης, κατόπιν μελέτης της εξέλιξης της λίστας μέσα στα τρία χρόνια που καταρτίζεται, σε συνεργασία με την KPMG, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον κάποιες διαπιστώσεις:

α) Στις υψηλότερες θέσεις βρίσκονται επιχειρήσεις από το λιανικό εμπόριο. Συγκεκριμένα, και τα τρία έτη συναντούμε δύο εταιρείες στην υψηλότερη πεντάδα, ενώ η 1η τη τάξει εταιρεία για το 2017, η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε., προέρχεται από τον κλάδο αυτό.

β) Έντεκα εταιρείες εμφανίζονται σταθερά στη λίστα των 20 Most Admired. Από αυτές, το 54% είναι ελληνικών συμφερόντων και το 46% αφορούν πολυεθνικούς ομίλους.

γ) Το κριτήριο αξιολόγησης που φαίνεται να ελκύει τις περισσότερες ψήφους σε όλους σχεδόν τους κλάδους είναι η ποιότητα των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ δεύτερο κριτήριο είναι η καινοτομία.

Οι εταιρείες που ξεχώρισαν σε όλους τους κλάδους για το 2017