X

Τελεσίγραφο από την Eldorado Gold μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου

Οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου για την απόφαση της εταιρείας να αναστείλει τις εργασίες της. Πού αποδίδονται οι ευθύνες. Τι ζητεί η εταιρεία.

Ant1news

Προθεσμία μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold στην κυβέρνηση, για την έκδοση των απαραίτητων αδειών για τη συνέχιση των εργασιών εξόρυξης στη Χαλκιδική, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση της απόφασης της εταιρείας να αναστείλει τις εργασίες της στη Χαλκιδική.

«Ως συνέπεια της μη έκδοσης αδειών καθίσταται αδύνατη η συνέχιση της επένδυσης στην Ελλάδα. Η προθεσμία της Eldorado Gold για την έκδοση των εκκρεμών αδειών για τα έργα Σκουριών και Ολυμπιάδας στις 21 Σεπτεμβρίου», είπε ο Τζορτζ Μπερνς τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι, «αν γνωρίζαμε τις καθυστερήσεις δεν θα επενδύαμε».

Ο Τζ.Μπερνς από την άλλη, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η επένδυση θα υλοποιηθεί εκτιμώντας ότι θα υπάρξει διάλογος με την κυβέρνηση, ενώ απέφυγε να απαντήσει για το αν η εταιρεία θα αποχωρήσει τελικά από τη χώρα.

«Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να σκεφθεί τους χιλιάδες Έλληνες εργαζομένους ,αλλά και τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας, τονίζοντας παράλληλα ότι, η Eldorarado Gold έχει συμμορφωθεί απολύτως με τις κείμενες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της και υπογράμμισε πως έχει προχωρήσει και σε εργασίες για την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίες δεν περιέχονταν στις αρχικές της δεσμεύσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Eldorado Gold έχει επενδύσει 2 δισ. δολάρια για την απόκτηση τρων έργων και πάνω από 1 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη των μεταλλείων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της καναδικής εταιρίας υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα, η μη έγκριση της Μελέτης Περιβαντολλογικών Επιπτώσεων για το έργο του Περάματος, και δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο της διαιτησίας.

Ο κ. Μπερνς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας : Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή για επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά εγώ πώς μπορώ να εξηγήσω στους μετόχους μας, πολλοί από τους οποίους είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, ότι αυτό όντως ισχύει, όταν η κυβέρνηση ούτε συνεργάζεται εποικοδομητικά μαζί μας, ούτε υποστηρίζει ενεργά τις επενδύσεις μας;».