X

“Αντεπίθεση” Καραβία: Δώστε “χώρο” στις τράπεζες για τα “κόκκινα δάνεια”

Τι απαντά ο επικεφαλής της Eurobank στους δανειστές, μετά και τις “βολές” Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ να διαχειριστούν το θέμα των δανείων.

Ant1news

«Δώστε στις ελληνικές τράπεζες τον χώρο που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν το θέμα των επισφαλών δανείων», τιτλοφορείται άρθρο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank, στους Financial Times.

Απαντώντας ουσιαστικά όχι μόνο στις πιέσεις του ΔΝΤ, αλλά τόσο στις «αιχμές Ντάισελμπλουμ» κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, όσο και στις αναφορές Ντράγκι για πιθανή επίσπευση των stress test για τα ελληνικά ιδρύματα, ο Φωκίων Καραβίας «κρούει τον κώδωνα» για απερίσκεπτες δηλώσεις που μπορεί να υπονομεύσουν τους στόχους του ελληνικού προγράμματος.

Όπως σημειώνει, το να μιλά κανείς για ανακεφαλαιοποίηση δημοσίως, σημαίνει ότι αυξάνεται ο ηθικός κίνδυνος. Αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μια ατζέντα και έναν οδικό χάρτη και πρέπει να τηρήσουν το σχέδιο που συμφωνήθηκε με τις ευρωπαϊκές αρχές για τη μείωση των κόκκινων δανείων και τη μεγιστοποίηση της ανάκαμψης του δανεισμού.

Ταυτοχρόνως, υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η πιστωτική κουλτούρα, με την ελαχιστοποίηση του ηθικού κινδύνου, αναφέροντας ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποδεχθεί τους στόχους που τέθηκαν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ. 

«Η τράπεζά μου, η Eurobank, είναι σίγουρη ότι μπορεί να τα φέρει εις πέρας. Περιττό να πούμε ότι στο μεταξύ είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε AQR και stress test που μπορεί να ζητήσουν ο εποπτικός μηχανισμός και η Τράπεζα της Ελλάδας», επεσήμανε προσθέτοντας ότι είναι "αντιπαραγωγική” η δημόσια διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ για το τι να κάνουν με τις ελληνικές τράπεζες. Οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει πολύ. Η επιστροφή των καταθέσεων, μετά από μια σταθερά ανοδική τάση ύστερα από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος τον Ιούνιο, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

«Η λυδία λίθος για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι η ικανότητα των τραπεζών να διαχειριστούν τον όγκο των κόκκινων δανείων αποτελεσματικά και έγκαιρα» επισημαίνει, εκτιμώντας ότι οι ελληνικές τράπεζες ποτέ δεν ήταν σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Τα απαραίτητα νομικά μέσα υπάρχουν και οι τράπεζες σημειώνουν πρόοδο με τις πρώτες πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων.