X

Έλεγχοι ΑΑΔΕ: 350 “λουκέτα” και 20% παραβατικότητα στο 8μηνο

Πάνω από 61.600 ελέγχους έκαναν οι ελεκτές το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου. Στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής "ρίχνουν" και ειδικό λογισμικό.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Στο 20% καταγράφεται το ποσοστό της φοροδιαφυγής στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, όπως προκύπτει από τους ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τους οποίους μια στις πέντε επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο «στόχαστρο» είχε υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εν λόγω χρονικό διάστημα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πραγματοποίησαν 61.653 ελέγχους, εκ των οποίων μάλιστα τους 40.553 το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, από τους οποίους εντόπισαν 10.916 παραβάτες με 28.839 παραβάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν τη μη έκδοση αποδείξεων.

Την ίδια περίοδο μάλιστα έβαλαν 350 "λουκέτα", δυο – τεσσάρων και δέκα ημερών, ενώ σε 28 περιπτώσεις υπήρξε παρεμπόδιση του ελέγχου. 

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι εκτός από την εντατικοποίηση των ελέγχων και των διασταυρώσεων «νέας γενιάς», στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ ρίχνει άμεσα και ειδικό λογισμικό με το οποίο θα συγκρίνονται οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών με τα δηλωθέντα εισοδήματα για κάθε φορολογικό έτος σε βάθος δεκαπενταετίας. 

Το λογισμικό αυτό υπολογίζει την προσαύξηση των τραπεζικών καταθέσεων και εντοπίζει τις διαφορές μεταξύ ύψους καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων, ενώ αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στους ελέγχους εμβασμάτων, λιστών και προσαύξησης περιουσίας γενικότερα, μειώνοντας το χρόνο ελέγχου των υποθέσεων αυτών.