X

“Χειμώνας” για το εμπόριο τον Οκτώβριο παρά τις προσφορές

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ. Στις ενδιάμεσες εκπτώσεις στηρίζουν τις ελπίδες τους οι άνθρωποι της αγοράς.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Αρνητικοί οι δείκτες στο λιανικό εμπόριο τον Οκτώβριο, τόσο στο θέμα τζίρου, όσο και σε θέσεις εργασίας και μάλιστα παρά το γεγονός ότι ήταν μήνας προσφορών !

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, "οι κυριότερες οικονομικές εξελίξεις για τον Οκτώβριο, τόσο στον κλάδο του Εμπορίου όσο και στην ελληνική οικονομία εν γένει, συνοψίζονται ως εξής:

  • Μείωση του τζίρου - εκτός καυσίμων - στο Λιανικό Εμπόριο, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.
  • Καταγραφή θετικού ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης (Εργάνη) στον ιδιωτικό τομέα.
  • Αύξηση του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.
  • Μείωση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.
  • Περαιτέρω αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.
  • Ενίσχυση σε μηνιαία και ετήσια βάση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή/επιπέδου τιμών.

Επιδείνωση σημαντικών δεικτών του Εμπορίου σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου 2017 (μήνας αναφοράς: Αύγουστος 2017), μετριάζοντας τη θετική εικόνα που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι πωλήσεις στα καταστήματα λιανικής κατέγραψαν υποχώρηση τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, μία εξέλιξη εκ διαμέτρου αντίθετη με την τάση των δύο πρώτων μηνών του καλοκαιριού. 

Παράλληλα, οι ροές μισθωτής απασχόλησης στο Λιανικό Εμπόριο κατέγραψαν αρνητικό ισοζύγιο, την ίδια στιγμή που η τάση για το σύνολο της οικονομίας κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση (θετικό ισοζύγιο).

Εκείνη όμως η παράμετρος που προκαλεί το μεγαλύτερο προβληματισμό αφορά στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών, το οποίο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εμφανίζει διεύρυνση του μηνιαίου αλλά και του ετήσιου ελλείμματός του.

Η αδυναμία ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και η έντονη εξάρτηση από τις εισαγωγές σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των εξαγωγών, εξαιτίας και της ανατίμησης της ισοτιμίας του ευρώ, συνιστούν ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων. Αντιθέτως, η αύξηση των καταθέσεων των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη μείωση της εξάρτησης από τον ELA, τη συρρίκνωση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών/απλήρωτων συναλλαγματικών αλλά και τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας, αντισταθμίζουν, έως ένα βαθμό, την προαναφερθείσα αρνητική εικόνα".