X

Η ΣΕΚΑΠ έκανε το πρώτο “βήμα” για την πτώχευση

Τι αποφάσισε το ΔΣ της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι – μέτοχοι της εταιρείας ζητούν να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία της. Η ΣΕΚΑΠ ζητά διαγραφή κι όχι διακανονισμό του προστίμου τονίζει ο δικηγόρος της.

Ant1news

Το ΔΣ της ΣΕΚΑΠ συνεδρίασε σήμερα και αποφάσισε την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας - πληρωμών της εταιρείας.

«Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, με θέμα τη λήψη έκτακτων μέτρων εξαιτίας της απορριπτικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής αναφορικά με το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις του 2009, στο πλαίσιο των οποίων επιβλήθηκαν περιορισμοί στη δραστηριότητα της επιχείρησης από το αρμόδιο Τελωνείο, ελήφθη η απόφαση για την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας - πληρωμών της εταιρείας.

Ήδη από σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ όρισε ως Νομικό - Ειδικό Σύμβουλο της εταιρείας, για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με την διαδικασία της πτώχευσης, τον κ. Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας «Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων», με εξειδίκευση στα θέματα του πτωχευτικού δικαίου.

Εκ των πρώτων ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ αποτέλεσε ο ορισμός του κ. Σταύρου – Κωνσταντίνου Παπασπύρου του Χρυσοστόμου, ως νέου Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΑΠ, απόφαση για την οποία ενημερώθηκε και ενέκρινε ο κ. Σωτηριάδης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΣ της καπνοβιομηχανίας.

Τζανακόπουλος: στόχος μας να μην κλείσει η ΣΕΚΑΠ

Ο υπουργός Επικράτειας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha Καβάλας δήλωσε πως «ο στόχος είναι να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία - στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης [θα πάρουμε] οποίες πρωτοβουλίες μπορούμε να πάρουμε για να μην χαθούν 170 θέσεις εργασίας».

Σχολιάζοντας, δε, δηλώσεις από την πλευρά της επιχείρησης πως “δεν παίρνει εξασφαλίσεις κανένας επενδυτής από την κυβέρνηση”  τόνισε ότι «η δουλειά του κράτους είναι να εγγυάται την ορθή λειτουργία της έννομης τάξης και την εύρυθμη λειτουργία των επενδύσεων». 

 

Εργαζόμενοι – μέτοχοι ΣΕΚΑΠ: να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία της εταιρείας

Να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία της ΣΕΚΑΠ και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ζήτησαν νωρίτερα οι εργαζόμενοι-μέτοχοι της καπνοβιομηχανίας ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ της εταιρείας με θέμα την προετοιμασία για διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της καπνοβιομηχανίας.

Με ανακοίνωσή του, ο Συνεταιρισμός Μετόχων Εργαζομένων ΣΕΚΑΠ, που ουσιαστικά είναι ο μόνος ενεργός μέτοχος της καπνοβιομηχανίας, εκτός του βασικού μετόχου (εταιρείας του ομίλου Σαββίδη).

«Είμαστε ένας μέτοχος που, δυστυχώς, με επιλογή της μεγαλομετόχου εταιρείας, κρατηθήκαμε μακριά από κάθε σοβαρή εξέλιξη της πρώην συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας, αποκλειστήκαμε από τη διοίκηση με στέρηση της συμμετοχής μας με ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο και αναγκασθήκαμε να προσφύγουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη, για τη προάσπιση του μετοχικού μας συμφέροντος.

Όμως την εταιρεία την πονάμε και ξέρουμε, σαν πρώην και νυν εργαζόμενοι, μέλη του συνεταιρισμού, ότι πρέπει να κρατηθεί σε λειτουργία. Δεν μας ενδιαφέρει αν οι σημερινές εξελίξεις είναι αθέτηση συμφωνηθέντων ή έλλειψη σωστής επιχειρηματικής πρόβλεψη

Εμείς είμαστε εδώ στα δύσκολα και ζητάμε, για το καλό της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας, των εργαζομένων, των καπνοκαλλιεργητών τη συνέχιση και αδιάκοπη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

 

Λυκουρέζος: νομικά λανθασμένη η απόρριψη της προσφυγής της ΣΕΚΑΠ

Ο δικηγόρος της ΣΕΚΑΠ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, μιλώντας στον Real FM, τόνισε ότι η απόρριψη της προσφυγής της εταιρείας από το διοικητικό Εφετείο Κομμοτηνής ήταν λανθασμένη νομικά.

«Καταλογίστηκε ένα πρόστιμο, φοροδασμολογικές επιβαρύνσεις, από το Τελωνείο Ξάνθης για μία πράξη λαθρεμπορίας που είχε διαπραχθεί, κατά την άποψη της κατηγορίας, το 2009, τέσσερα χρόνια πριν αγοράσει τη ΣΕΚΑΠ η εταιρία Donskoy, συμφερόντων Σαββίδη και για την οποία λαθρεμπορία ο τότε πρόεδρος και διευθυντής εξαγωγών της ΣΕΚΑΠ έχουν αμετάκλητα αθωωθεί, αυτό έχει πολύ σημασία.

Παρόλα αυτά εμείς κάναμε την προσφυγή στο διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, ως ΣΕΚΑΠ, κατά του καταλογισμού των 38 εκατ., δυστυχώς το διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, πριν από 10 ημέρες, με την απόφαση του απέρριψε την προσφυγή, πιστεύουμε με λανθασμένη απόφαση νομικά, κατόπιν τούτου το Τελωνείο Ξάνθης κοινοποίησε στη ΣΕΚΑΠ, την περασμένη Πέμπτη, ατομική ειδοποίηση πληρωμής και κατ’ αυτής ασκήσαμε αμέσως ανακοπή και αίτηση αναστολής στο διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής.

Την Παρασκευή, δηλαδή αύριο το μεσημέρι στις 12, θα συζητηθεί το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής στο διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, όπου θα πάμε να το υποστηρίξουμε. Εάν ληφθεί η προσωρινή διαταγή, όπως πιστεύουμε και ελπίζουμε, τότε θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί το θέμα ουσιαστικά. Αλλιώς τα προβλήματα θα είναι πάρα πολύ μεγάλα πλέον».

Ο κ. Λυκουρέζος διευκρίνισε ότι η εταιρεία δεν ζητά διακανονισμό του προστίμου, αλλά διαγραφή του, δεδομένου και ότι οι επικεφαλής της είχαν αθωωθεί αμετάκλητα για την κατηγορία του λαθρεμπορίου και αναρωτήθηκε, «η πλευρά Σαββίδη δεν γνώριζε ότι υπήρχε αυτή η εκκρεμότητα. Αν γνώριζε ο οιοσδήποτε αγοραστής ότι υπήρχε τέτοια εκκρεμότητα με τέτοια ποσά, θα αγόραζε ποτέ την ΣΕΚΑΠ;»,