X

ΠΦΣ: γιγαντώνεται το χάος στη λειτουργία των φαρμακείων

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, εξαπολύοντας “πυρά” κατά της Κυβέρνησης.

Ant1news

“Πυρά” εναντίον της Κυβέρνησης εξαπολύει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), κατηγορώντας την ότι βάζει τη δική της συμμετοχή στο χάος που επικρατεί στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, «με τη νέα “ρύθμιση” που περιλαμβάνεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή».

Υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση «κάνοντας βαθιά υπόκλιση στις επιταγές της τρόικας, συνεχίζει το καταστροφικό έργο των προκατόχων της», και ότι “ρυθμίζει” το ωράριο λειτουργίας… απορρυθμίζοντας το, «θεωρώντας ότι οι νόμοι της αγοράς μπορούν να εφαρμοστούν και στην Υγεία».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προειδοποιεί την Κυβέρνηση ότι «τις επιπτώσεις της δήθεν “απελευθέρωσης προς όφελος του ανταγωνισμού”, θα τις υποστούν πάλι, πρώτοι οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι και βέβαια οι φαρμακοποιοί». Το ίδιο έχει γίνει, όπως αναφέρει, και με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα «που οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν, όπως ακριβώς είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει».

 

«Είναι προφανές ότι η ασυδοσία που θα επικρατήσει, θα καταργήσει ουσιαστικά τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις, θα προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες που δεν θα γνωρίζουν πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν τα φαρμακεία. Θα ακολουθήσουν προβλήματα στην προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα τους, γιατί ο ανταγωνισμός θα προκαλέσει το κλείσιμο των μικρών φαρμακείων που βρίσκονται σε μη κεντρικά σημεία και βέβαια ανοίγει η “κερκόπορτα” για την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων στην φαρμακευτική περίθαλψη», υπογραμμίζει.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι «τα μνημόνια βλάπτουν σοβαρά την Υγεία», ο ΠΦΣ επισημαίνει πως «τα φαρμακεία μπορούν να αποτελέσουν 11.000 υγειονομικά κέντρα με ουσιαστικό κοινωνικό έργο, αρκεί επιτέλους η Πολιτεία να κατανοήσει τον σημαίνοντα ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν και να σταματήσει να τα αντιμετωπίζει σαν εμπορικά καταστήματα, πειραματιζόμενη σε βάρος της βιωσιμότητας τους».

Τέλος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί σε ετοιμότητα και εγρήγορση τους φαρμακοποιούς της χώρας, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε αποδείξει ότι οι υπουργικές αποφάσεις καταρρίπτονται και τα μνημόνια απαξιώνονται.»