X

ΣΕΚΑΠ: παράταση της αγωνίας για την λειτουργία της

Εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο Κομοτηνής η έφεση της καπνοβιομηχανίας για το πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για λαθρεμπόριο.

Ant1news

Σε έναν μήνα από σήμερα, εντός του Φεβρουαρίου, αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής για την αίτηση αναστολής, την οποία κατέθεσε η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ κατά των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, που κίνησε το Τελωνείο της Ξάνθης, για το πρόστιμο των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για λαθρεμπόριο, που βαρύνει την εταιρεία.

Η αίτηση αναστολής συζητήθηκε σήμερα, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά και εκπροσώπων των 179 εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία.

Η ΣΕΚΑΠ ζήτησε την ακύρωση του προστίμου και την παύση κάθε ποινής σε βάρος της, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων, όπως υποστηρίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ  ό,τι "η διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος επιτυγχάνεται με τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της καπνοβιομηχανίας στην περιοχή".

Τον Δεκέμβριο, το Τελωνείο Ξάνθης είχε κοινοποιήσει στη ΣΕΚΑΠ ατομική ειδοποίηση πληρωμής προστίμου ύψους 38,2 εκ. ευρώ, το οποίος έχει φτάσει στα 44 εκ. ευρώ με τους τόκους και τις προσαυξήσεις, για παραβάσεις που αφορούν λαθρεμπόριο το 2009, χρόνια πριν την εξαγορά της εταιρείας από εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη το 2013.

 

Η καπνοβιομηχανία άσκησε αμέσως ανακοπή και αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, όπου στις 29 Δεκεμβρίου συζητήθηκε και ελήφθη προσωρινή απόφαση αναστολής των αναγκαστικών πράξεων, με ισχύ ως σήμερα, οπότε είχε οριστεί εκ νέου η εκδίκαση της υπόθεσης

Μετά απο την απόφαση του Εφετείου Κομοτηνής για επικύρωσει του προστίμου και επομένως απαίτηση του απο το Ελληνικό Δημόσιο, το Τελωνείο "μπλόκαρε" τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά. Το μέτρο αυτή ήρθη προσωρινώς με την απόφαση του Δεκεμβρίου, βάσει της οποίες επετράπη προσωρινώς η επαναλειτουργία της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τους νομικούς, μέχρι την έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου, τα προϊόντα  της ΣΕΚΑΠ θα διακινούνται κανονικά και το πρόστιμο θα παραμείνει "παγωμένο".

Σε ανακοίνωση τους, οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ, αναφέρουν ότι θα υπερασπιστούν με σθένος "την αδιάκοπη λειτουργία της εταιρείας στην ακριτική περιοχή της Θράκης και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των καπνοπαραγωγών, αγροτών και εργαζομένων, όπως τα οραματίστηκε ο ιδρυτής της".