X

Καραβίας: η Ελλάδα χρειάζεται τεράστιο όγκο επενδύσεων

"Η δημόσια διοίκηση παραμένει εχθρική στις ξένες επενδύσεις", τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank.

Ant1news

Τη σημασία των επενδύσεων και ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από το εξωτερικό υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας , από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως επεσήμανε ο κ. Καραβίας «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και ότι η διαθεσιμότητα κεφαλαίων θα δώσει ώθηση στο να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στη χώρα». Τόνισε μάλιστα ότι σήμερα ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ είναι στο 12%, δηλαδή στο 15% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

«Η χρηματοδότηση επενδύσεων από το εξωτερικό είναι ζωτικής σημασίας άλμα για την Ελλάδα. Το υγιέστερο περιβάλλον, η σταθερά ανοδική τροχιά που θα επιβεβαιωθεί σύντομα και από τα στρες τεστς, είναι σημαντικά στοιχεία και θεωρώ ότι καθιστούν τις 4 συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, ικανές να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις. Το 2017 παρατηρήθηκε άλλωστε αύξηση της χρηματοδότησης και πτώση των spreads δανείων», ανέφερε ο CEO της Eurobank. 

Η προσέλκυση επενδύσεων για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, είναι μία πρόκληση που αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία σχετίζονται κυρίως με τη δημόσια διοίκηση που παραμένει εχθρική. «Οι καλύτεροι τομείς για επενδύσεις είναι ο τουρισμός και οι υποδομές του, ο κλάδος της ενέργειας και ο τομέας των logistics. H Eurobank συμμετέχει σε 4 προγράμματα έρευνας για projects που θα προσελκύσουν 200 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια».