X

Η Unilever μεταφέρει την έδρα της από το Λονδίνο στο Ρότερνταμ

Τι λένε οι επικεφαλής της πολυεθνικής για την απόφαση τους και το Brexit.

Ant1news

Η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία της Βρετανίας, η Unilever δεν θα έχει πλέον έδρα στο Λονδίνο, αλλά μοναδική της βάση θα είναι το Ρότερνταμ, εξέλιξη που αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, σχεδόν έναν χρόνο πριν από το Brexit.

H παραγωγός δεκάδων δημοφιλών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης ξεκίνησε την αναθεώρηση της λειτουργικής δομής της το 2017, μετά την απόρριψη της πρότασης εξαγοράς από την Kraft Heinz αντί 143 δις δολαρίων, πυροδοτώντας διαμάχη Βρετανίας-Ολλανδίας.

Η Unilever ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι απόφασή της να τερματίσει την 88χρονη λειτουργία της με δύο μητρικές εταιρίες δεν συνδέεται με το Brexit, αλλά με την απλοποίηση της εταιρικής δομής της και την ενίσχυση της δυνατότητας εξαγορών.

Η εταιρία, που προέκυψε από την συγχώνευση το 1930 της ολλανδικής παραγωγού μαργαρίνης Margarine Unie και της βρετανικής παραγωγού σαπουνιών Lever Brothers, ανέφερε ότι οι 7.300 εργαζόμενοι στη Βρετανία δεν θα επηρεαστούν και ότι θα παραμείνει εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου, του Άμστερνταμ και της Νέας Υόρκης.

«Δεν έχει να κάνει με το Brexit», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Paul Polman, σημειώνοντας ότι «η Unilever είναι παρούσα σε 190 χώρες σε όλον τον κόσμο. Οι περισσότερες από τις χώρες αυτές δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι ο ολλανδικός νόμος για εξαγορές είναι πιο προστατευτικός και εκτιμούν ότι με το να έχει έδρα στην Ολλανδία, η Unilever θα μπορεί να αντιμετωπίσει πιο εύκολα ανεπιθύμητους μνηστήρες στο μέλλον.