X

“Λουκέτο” σε Airtickets και Travelplanet24

Tο μεγαλύτερο online πρακτορείο αεροπορικών εισιτηρίων στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη «κατέβασε ρολά». Οι επιπτώσεις στην τουριστική αγορά.

Ant1news

Στην επόμενη μέρα ενός ηχηρού κανονιού βρίσκεται, ήδη, η ελληνική αεροπορική αγορά, αναφέρει το Euro2day.gr, μετά την κατάρρευση της εταιρείας Tripsta η οποία ελέγχει τα ηλεκτρονικά ταξιδιωτικά πρακτορεία (Online Travel Agents) Airtickets και Travelplanet24. H κατάρρευση της εταιρείας αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς, στην αδυναμία της να εξυπηρετήσει οφειλή ύψους 70 εκατ. ευρώ. Το ποσό αφορούσε οφειλή της εταιρείας προς τις αεροπορικές εταιρείες για εισιτήρια που είχε εκδώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Philip Bringman είχε συμφωνήσει πρόσφατα με το γραφείο BSP (σ.σ εισπράττει από τα ταξιδιωτικά γραφεία τα χρήματα που αντιστοιχούν στα εισιτήρια που εκδίδουν και τα αποδίδει στις αεροπορικές εταιρείες) της διεθνούς ένωσης αεροπορικών εταιρειών (ΙΑΤΑ) να εξοφλήσει την οφειλή σε δόσεις. Η συμφωνία προέβλεπε, σύμφωνα με πληροφορίες, την kαταβολή κλιμακούμενων δόσεων οι οποίες αυτή την περίοδο έφθαναν το 1,05 εκατ. ευρώ και θα αυξάνονταν σε 8 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Το "λουκέτο" στην Tripsta και τα δύο ηλεκτρονικά πρακτορεία έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων που διαχειρίζεται (airtickets, travelplanet24) άρχισε να γίνεται γνωστό αργά το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς εργαζόμενοι της εταιρείας, με σχόλια τους στα social media, ανέφεραν ότι τους καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις τους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και μετά απο λίγη ώρα τους ανακοινώθηκε η απόλυση τους και το κλείσιμο της εταιρείας.

 

Στην ταξιδιωτική και αεροπορική αγορά ήταν κοινό μυστικό τους τελευταίους μήνες ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αναφέρει το Euro2day.gr. Οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες μεταξύ των οποίων και η Aegean, φέρονται να είχαν εντοπίσει καθυστερημένα το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η εταιρεία. Αυτός ήταν ο λόγος, σύμφωνα με πηγές της εγχώριας ταξιδιωτικής αγοράς, που, το τελευταίο διάστημα, της επέτρεπαν να εκδίδει δικά τους εισιτήρια μόνο με μετρητά. Στο μεταξύ, ωστόσο, η οφειλή της εταιρείας προς τις αεροπορικές εταιρείες είχε φθάσει τα 70 εκατ. ευρώ για τα οποία συμφωνήθηκε η αποπληρωμή τους σε δόσεις.

Πληροφορίες πάντως, οι οποίες μπορούν να επιβεβαιωθούν μόνο από την ΙΑΤΤΑ, κάνουν λόγο για επιπλέον άνοιγμα ύψους 30-35 εκατ. ευρώ στην αγορά της Γερμανίας από εισιτήρια που είχαν εκδοθεί μέσω του παραρτήματος που διατηρεί η Tripsta στη συγκεκριμένη αγορά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται το Euro2day.gr, η οφειλή της εταιρείας μόνο προς την γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa φέρεται να ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ. 

Παράγοντες της εγχώρια ταξιδιωτικής και αεροπορικής αγοράς εκφράζουν φόβους για συνέπειες και στον ελληνικό τουρισμό από την κατάρρευση της Tripsta καθώς ήταν ο ισχυρότερος «παίκτης» της ελληνικής αγοράς online ταξιδιωτικών γραφείων. Σύμφωνα με στοιχεία που μετέφεραν στο Euro2day.gr κορυφαίοι παράγοντες του χώρου, τα δύο online πρακτορεία που διαχειρίζεται η εταιρεία στην Ελλάδα (airtickets, travelplanet24) αντιπροσώπευαν την περίοδο Ιανουαρίου-Μάϊου 2018 το 40% της ελληνικής αγοράς αεροπορικών εισιτηρίων.