X

“Άναψε φωτιές” η εξαγορά της σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ

Αιχμές απο την ΝΔ, η οποία ζητά απαντήσεις στην Βουλή. Τι απαντά η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Ant1news

Η εξαγορά της εταιρείας EDS Σκοπίων, από την ΔΕΗ, πυροδότησε νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για κίνηση αυξημένου ρίσκου και αφήνοντας υπόνοιες για πολιτικές προεκτάσεις στο θέμα της εξαγοράς της εταιρείας.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, σχολιάζοντας το θέμα δήλωσε πως «την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη Δ.Ε.Η.  που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων.  

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα».

Στη Βουλή φέρνει την εξαγορά η ΝΔ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τη ΔΕΗ από αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία, εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή την εξαγορά της EDS Σκοπίων.

Το θέμα φέρνει στη Βουλή με επίκαιρη επερώτησή του αρμόδιος τομεάρχης Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός την ώρα που η εταιρεία βρίσκεται σε οριακή οικονομική κατάσταση, η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε σε επενδυτική κίνηση αυξημένου ρίσκου και με σκοτεινά σημεία αγοράζοντας μια ενεργειακή εμπορική εταιρεία στα γειτονικά Σκόπια. 

Όπως αναφέρει, στις αρχές του 2018 προχώρησε στην αγορά της εταιρείας EDS Σκοπίων, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα ανήκει στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, έχει αρνητικά κεφαλαία, τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου. Παράλληλα, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017 η ΔΕΗ την εξαγόρασε έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ.

Ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό σύμφωνα  με τον κ. Σκρέκα προκαλούν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι μέρος της πληρωμής των σχεδόν 5 εκατομμυρίων ευρώ μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων.

 

Ο βουλευτής της ΝΔ στην ερώτηση που κατέθεσε ζητάει απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό στα εξής:

-Προτίθεται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων τους ισολογισμούς των 5 τελευταίων ετών της EDS, καθώς και την μελέτη του ανεξάρτητου εκτιμητή που προσδιόρισε το εύλογο τίμημα για την εξαγορά;

-Ποιος τελικά λέει αλήθεια για το επιχειρησιακό πλάνο του στρατηγικού συμβούλου, με βάση το οποίο οι τράπεζες δάνεισαν τη ΔΕΗ. Ο Υπουργός, που υπόσχεται πλήρη εφαρμογή του σχεδίου ή  ο  διορισμένος από αυτόν Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος που δηλώνει το αντίθετο;

-Σχεδιάζεται πράγματι να δοθεί επιπλέον προίκα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (μέσω ΑΔΙ) στις λιγνιτικές μονάδες που πωλούνται και ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος;

-Ποιο εκτιμά ο αρμόδιος Υπουργός ότι είναι το οικονομικό αποτέλεσμα της ΔΕΗ για το τρίτο τρίμηνο του 2018 και τι προτίθεται να κάνει αν το λειτουργικό περιθώριο της εταιρείας προσεγγίσει το μηδέν;

-Τελικά τι προτίθεται να κάνει για τη διάσωση της ΔΕΗ;.

 

ΔΕΗ: στρατηγική απόφαση με τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης η εξαγορά της EDS

Η ΔΕΗ σε γραπτή ανακοίνωση της και με αφορμή νέα δημοσιεύματα και πολιτικές παρεμβάσεις για το θέμα της εξαγοράς της εταιρείας EDS στην ΠΓΔΜ, η ΔΕΗ ανακοινώνει τα εξής:

1. Η απόφαση και η όλη διαδικασία της εξαγοράς έγινε με πλήρη διαφάνεια και εφαρμογή των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι μια καθαρά επιχειρηματική πράξη, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. σε αντίθεση με το παρελθόν, που οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονταν εκτός ΔΕΗ, και τις επιπτώσεις των οποίων υφιστάμεθα σήμερα.

2. Βασικό κριτήριο για την εξαγορά αυτή, όπως και άλλες επιχειρηματικές πράξεις και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα στις γειτονικές χώρες, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της ΔΕΗ για μετατροπή της σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανικής, στην προοπτική της Ενεργειακής Ένωσης της Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στην αγορά της Βαλκανικής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ έχουν τοποθετηθεί και συνεχίζουν να τοποθετούνται μεγάλες εταιρείες, Ευρωπαϊκές και όχι μόνο. Σ΄ αυτό το πλαίσιο υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και για την EDS, η πώληση της οποίας είχε ανακοινωθεί προ πολλού.

3. Σε ότι αφορά στην αξία και στα οικονομικά μεγέθη της EDS παρατίθενται τα εξής :

α. Η EDS είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας (2012-2016). Το 2017 σημείωσε ζημιές συνεπεία της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη. Το α΄εξάμηνο του 2018, είχε κέρδη πιστοποιημένα από τον ορκωτό ελεγκτή 626.645 ευρώ.

β. Η αποτίμηση της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Για τις αποτιμήσεις ελήφθησαν υπόψη τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της εταιρείας. Η διαδικασία του Due Diligence που έγινε από έγκριτους οικονομικούς οίκους και νομικά γραφεία ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου 2018.

Το τίμημα των 4,8 εκ. με το οποίο εξαγοράστηκε η EDS ήταν μικρότερο των αποτιμήσεων και των δύο οίκων.