X

Χαιρέτισε θερμά τη συμφωνία στην Κύπρο ο γγ του ΟΗΕ

Τη συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη «συνολικής λύσης» του Κυπριακού χαιρέτισε ο Μπαν Κι-μουν.

Ant1news



Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία και ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι ο ειδικός σύμβουλός του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, τον ενημέρωσε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Μπαν Κι-μουν αναφέρει ότι χαιρετίζει θερμά την ολοκλήρωση του κοινού ανακοινωθέντος και την επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών, από τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

«Συγχαίρω τους ηγέτες για τη δέσμευσή τους να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις και για τη σκληρή τους εργασία τους περασμένους μήνες για να καταλήξουν σ' αυτή τη σημαντική ανακοίνωση κοινών αρχών και πολύτιμης βάσης για ανανεωμένες συνομιλίες», τονίζει χαρακτηριστικά ο γγ του ΟΗΕ και προσθέτει:

«Αναγνωρίζω επίσης τον απαραίτητο ρόλο που διαδραμάτισε ο ειδικός σύμβουλός μου Αλεξάντερ Ντάουνερ μέχρι αυτό το σημείο, ξεκινώντας από το διορισμό του το Σεπτέμβριο του 2008. Ο κ. Ντάουνερ με πληροφόρησε ότι τώρα που επιτεύχθηκε το κοινό ανακοινωθέν, αποφάσισε να αναλάβει νέα θέση και να παραιτηθεί από ειδικός σύμβουλος μου. Τον ευχαρίστησα ειλικρινά για την επιμονή και τη δέσμευσή του τα τελευταία πεντέμισι χρόνια και του ευχήθηκα κάθε καλό στις μελλοντικές του επιδιώξεις».

Καταλήγοντας ο Μπαν Κι-μουν επισημαίνει ότι «τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους στις προσπάθειές τους για επανένωση του νησιού και να ξεπεράσουν τον επί δεκαετίες διαχωρισμό. Προσωπικά υπόσχομαι την αποφασιστική μας δέσμευση σε αυτές τις προσπάθειες».