X

Τα μέτρα που έλαβε η Λευκωσία για τις τουρκικές προκλήσεις

Το Εθνικό Συμβούλιο Κύπρου ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης τα μέτρα που λαμβάνει ως αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις.

Ant1news

Το Εθνικό Συμβούλιο Κύπρου σε χθεσινή του συνεδρίαση υιοθέτησε οκτώ μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την Αθήνα αντιδράσεις υπήρξαν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να "κινηθεί στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την καταπάτηση των διεθνών νόμων από την Τουρκία, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τα μέτρα είναι:

1. Καταγγελία της Τουρκίας, από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται στις 23 και 24 Οκτωβρίου, με στόχο την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

2. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει, σε διάφορα διεθνή φόρα, την ιδιότητά της ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με λήψη μέτρων, που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της.

3. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

4. Μελέτη του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

5. Μελέτη από τον γενικό εισαγγελέα και διεθνείς οίκους, για λήψη συγκεκριμένων νομικών μέτρων εναντίον όσων εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στις παράνομες τουρκικές ενέργειες.

6. Συνέχιση διπλωματικών διαβημάτων και αξιοποίηση σχέσεων με συγκεκριμένα κράτη.

7. Καταγγελία της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας της γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών.

8. Καταγγελία της Τουρκίας για την παράνομη δέσμευση και παράνομη διεξαγωγή ερευνών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου έγινε σε κλίμα πλήρους συναίνεσης και συμπλήρωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που έχει στη διάθεσή της, έναντι της Τουρκίας, έτσι ώστε να προκαλέσει πολιτικό και διπλωματικό κόστος στην Άγκυρα.

Κανονικά συνεχίζονται οι γεωτρήσεις

Κανονικά συνεχίζονται οι εργασίες της κοινοπραξίας ΕΝΙ - Κogas , στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου εννέα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι κανονικά και χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα γίνεται και ο εφοδιασμός στην πλατφόρμα, ενώ δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση των ελικοπτέρων της κοινοπραξίας.

Μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι η πορεία των εργασιών βρίσκεται στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί, το γεωτρύπανο έφθασε στο βάθος που έπρεπε να ήταν και ότι τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός Δεκεμβρίου. Ο κ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι τα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας παρακολουθούν την γεώτρηση από απόσταση πέντε χιλιομέτρων, ενώ το Barbaros δεν είναι ορατό από την εξέδρα της γεώτρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν έχει αρχίσει σεισμογραφικές εργασίες.

Στο μεταξύ , επιτυχής χαρακτηρίζεται από πηγές του Κυπριακού Υπουργείου 'Αμυνας η χθεσινή ευρείας κλίμακα στρατιωτική άσκηση Ισραήλ-Κύπρου με την επωνυμία «Ονήσιλος- Γεδεών».

Στην κοινή άσκηση Κύπρου- Ισραήλ το ζητούμενο ήταν η δοκιμασία οπλικών συστημάτων και χειριστών σε ακραίες καταστάσεις. Η αντιαεροπορική άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας δοκιμάσθηκε σε «επίθεση εχθρικών αεροσκαφών» τον ρόλο των οποίων είχαν αναλάβει F15 και F16 της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία κατά κύματα πραγματοποιούσαν είσοδο στο FIR Λευκωσίας.

Την ίδια ώρα στο έδαφος τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων είχαν ως αποστολή την «εχθρική» αναχαίτιση με τον εγκλωβισμό των αεροσκαφών. Μια δοκιμασία, που σύμφωνα με έγκυρη πηγή, είχε υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Επίκεντρο της συγκεκριμένης φάσης της άσκησης ήταν το αεροδρόμιο της Πάφου, αλλά και περιοχές της ορεινής Κύπρου, όπου τα Ισραηλινά μαχητικά πραγματοποιούσαν βυθίσεις και προσβολή στόχων.

Σήμερα το απόγευμα ολοκληρώνεται η ρωσική άσκηση στην θαλάσσια περιοχή Κύπρου-Συρίας.