X

Τελεσίγραφο Νταβούτογλου την ώρα που το «Barbaros» αλωνίζει στην Κυπριακή ΑΟΖ

Στην ελληνική κυβέρνηση τονίζουν ότι οι δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου συνιστούν δυστυχώς μία πρόσθετη πρόκληση.

Ant1news

Συνεχίζει για τρίτη ημέρα την παρουσία του στη κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και όπως φαίνεται καμία αντίδραση δεν ενόχλησε το «σεργιάνι» του, απέναντι από τα παράλια της Λάρνακας και της Λεμεσού.

Το «Μπαρμπαρός» συνοδεύεται από δύο υποστηρικτικά σκάφη, ενώ η τουρκική φρεγάτα που βρίσκεται στη Κυπριακή ΑΟΖ παραμένει σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο της ΕΝΟ παρακολουθώντας τις εργασίες.

«Δυστυχώς, ο κ. Νταβούτογλου επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται μια πολύ απλή πραγματικότητα: ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει. Είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, έχει διεθνή νομική προσωπικότητα, έχει εθνική κυριαρχία και εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Το πιο παράδοξο είναι ότι ο κ. Νταβούτογλου επικαλείται ως τίτλο για αυτό που κάνει η Τουρκία με το ερευνητικό σκάφος της στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα τη συμφωνία που έχει κάνει η Τουρκία με το ψευδοκράτος. Δεν επικαλείται δικά της δικαιώματα ή δικές της διεκδικήσεις η Τουρκία. Aναγνωρίζει ότι αυτό είναι υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ  που δεν της ανήκει, αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν κάποια δικαιώματα του ψευδοκράτους. Ε, αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να γίνει δεκτό από κανέναν. Δυστυχώς δεν βοηθάει με τη συμπεριφορά της η Τουρκία, ούτε τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, ούτε την δική της ευρωπαϊκή πορεία. Της είχα ζητήσει να "ανακρούσει πρύμναν" και αυτό ισχύει και αυτό λένε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, όλες οι μεγάλες χώρες του κόσμου», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου υπεραμύνθηκε το δικαίωμα της Τουρκίας για έρευνες φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου. "Η Τουρκία με βάση τη συμφωνία που έκανε με την 'ΤΔΒΚ' έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου" στα ανοιχτά της Κύπρου και "αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το πλοίο «Μπαρμπαρός» δήλωσε ότι "έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Μπαρμπαρός, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση". Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές αυτές πηγές που βρέθηκαν στο νότο, τότε θα πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών και κατηγόρησε την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εκμεταλλεύεται μονομερώς τις πηγές ενέργειας στην Κύπρο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές έπειτα από τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, λέγοντας ότι "την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή το κοινό κράτος που ιδρύθηκε το 1960 δεν το κατέλυσαν η Τουρκική Δημοκρατία και η 'ΤΔΒΚ'. Την κατέλυσαν οι εκπρόσωποι της τότε ελληνικής χούντας στο νησί" και πρόσθεσε:

"Τώρα αν αναφέρεται κανείς στην ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους, είτε ως φανταστικό είτε ως πραγματικό, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα πρέπει να την αποδεχτούν όλοι. Αν αυτό δεν γίνεται αποδεχτό και λένε «οι έρευνες στον νότο είναι δικές μας επειδή μας ανήκει ο νότος και ο βορράς ανήκει στους Τουρκοκύπριοι», τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών. Δεν ήταν έτσι και εμείς κρατήσαμε σε αυτό το επίπεδο τη διαδικασία επίλυσης και τις διαπραγματεύσεις ώστε να ενωθεί το νησί".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου και με αυτή την έννοια έχει τη δύναμη να παρακολουθεί τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων.  "Το πλοίο Μπαρμπαρός θα κάνει σεισμικές έρευνες εκεί και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση. Εάν συμφωνήσουμε για μία λύση, ας έρθουν το συντομότερο στο τραπέζι και οι εγγυήτριες δυνάμεις, η γείτονά μας και φίλη μας Ελλάδα και η Βρετανία, να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Και αυτές οι πηγές να χρησιμοποιηθούν ως πηγές της ενωμένης Κύπρου. Αν όμως λένε αυτές οι πηγές είναι δικές μας και αυτές δικές σας τότε να σκεφτούμε μαζί διαφορετικές λύσεις. Αλλά και να ενθαρρύνετε την μη λύση, να αποχωρείτε από τις διαπραγματεύσεις και σχεδόν να εκβιάζετε την Τουρκία, να αρχίζετε άλλες διαπραγματεύσεις και μετά να θεωρείτε γι’ αυτά υπεύθυνη την Τουρκία, αυτή δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να γίνει αποδεχτή».

Μήνυμα στήριξης προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. «Τη στιγμή κατά την οποία τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη παραβιάζονται κατά παράνομο και προκλητικό τρόπο από την Τουρκία, επιθυμώ να σας διερμηνεύσω την ομόθυμη συμπαράσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας και του συνόλου του ελληνικού λαού. Εκφράζω την ευχή και προσδοκία να έχουν θετικό αποτέλεσμα οι ενέργειες που η κυβέρνησή σας αναλαμβάνει προς αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ελπίζοντας συνάμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της.» αναφέρει στο μήνυμά του ο Κάρολος Παπούλιας.