X

"Πηγαινοέρχονται" τα τουρκικά πλοία στην Κυπριακή ΑΟΖ

Συνεχίζει να "αλωνίζει" στην κυπριακή ΑΟΖ το "Μπαρμπαρός", ενώ άλλα δύο τουρκικά πλοία πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ant1news

Εντός των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros».

Την ίδια ώρα ερωτηματικά προκαλούν τα συντρίμμια εκπαιδευτικού αεροσκάφους που βρέθηκαν σε χώρο εντός της περιοχής που έχει δεσμεύσει παρανόμως η Τουρκία για έρευνες. Το κυπριακό αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ χθες βράδυ και τελικά τα συντρίμμια του εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή, 40 ναυτικά μίλια μακριά από τη Λάρνακα. 

Εν τω μεταξύ, άλλα δυο τουρκικά πολεμικά πλοία πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, ένα νέο τουρκικό πολεμικό πλοίο το Bartin παρακολουθεί τις εργασίες του γεωτρύπανου SAIPEM 10000 στο Οικόπεδο Ονασαγόρας, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του τουρκικού στρατού. Στην ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα τους αναφέρεται ότι η παρακολούθηση γίνεται στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδα Μεσογείου από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων (εννέα χιλιομέτρων). 

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το πολεμικό πλοίο Γκελίμπολου ασκεί καθήκοντα προστασίας και επίβλεψης του ερευνητικού πλοίου της τουρκικής ανώνυμης εταιρείας (TPAO) Μπαρμπαρός, το οποίο παράνομα διεξάγει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Λάδι στη φωτιά των προκλήσεων έριξε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός με τις δηλώσεις του όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας σε σχέση με την Κύπρο και το Κυπριακό. Ο κ. Νταβούτογλου, πιστός στην πάγια ρητορική της Τουρκίας, αμφισβήτησε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και επί της ουσίας έθεσε ένα εξωπραγματικό, εκβιαστικό δίλημμα: ή επιτρέπετε στην Τουρκία να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες ή να προχωρήσουμε σε λύση δύο κρατών.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, με κυβερνητικές πηγές να χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα προκλητική την τοποθέτηση του Τούρκου πρωθυπουργού και να τονίζουν ότι «η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και προσβολή της Ε.Ε.».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, «αναγνωρίζουν το δικαίωμα» της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) επανέλαβε σήμερα η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η κ. Χαρφ δεν θέλησε να σχολιάσει τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ούτε και τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και αέριο θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης». 

Και μέσα σε όλα αυτά ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εισήχθη σε νοσοκομείο των Βρυξελλών. Σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι ύστερα από παρατεταμένη ρινορραγία, ο Πρόεδρος της Κύπρου εισήχθη σήμερα νωρίς το πρωί σε νοσοκομείο των Βρυξελλών, όπου διαπιστώθηκε ότι το περιστατικό οφείλεται σε υψηλή υπέρταση.