X

Η Τουρκία ψάχνει πλατφόρμες για να τις στήσει στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Άγκυρα γίνεται ακόμα πιο προκλητική στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, αφού φέρεται να  αναζητά πλατφόρμα, ώστε να ξεκινήσει την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του νησιού.

Ant1news

Πλατφόρμα στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ προσπαθεί να στήσει η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Η Άγκυρα έχει ήδη προσεγγίσει δύο εταιρείες, που της απάντησαν αρνητικά στο να της νοικιάσουν πλατφόρμες, ώστε να κάνει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Φιλελεύθερου, μετά από αυτή την εξέλιξη, προχωράει στην αγορά δικής της πλατφόρμας, αφού η τιμή της δεν είναι απαγορευτική (100- 150 εκατομμύρια ευρώ). Για αυτόν το σκοπό, η Άγκυρα έχει έρθει σε επαφή με το Αζερμπαϊτζάν, με την εταιρεία SOCAR.

Τα τουρκικά σχέδια προσβλέπουν σε έρευνες στον ενεργειακό πλούτο των τεμαχίων 1, 2, 3 και 9, στα οποία κινείται ήδη με το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» την τελευταία εβδομάδα, πραγματοποιώντας σεισμογραφική αποτύπωση.

Στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στην ενοικίαση ή αγορά της πλατφόρμας εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, θα γίνεται πλέον λόγος για κατάληψη και κατοχή της θαλάσσιας περιοχής της χώρας.

Η Λευκωσία υπολογίζει στη στήριξε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Συμβούλιο της οποίας απευθύνθηκαν προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα, για τη δράση της, που παραβιάζει τους νόμους του Διεθνούς Δικαίου.

Η Κύπρος έχει επίσης να υπολογίζει και τις γειτονικές της χώρες, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, οι οποίες η καθεμία για τους δικούς της λόγους, δεν επιθυμούν την ανατροπή των ισορροπιών στην περιοχή. Ανατροπή στην οποία φαίνεται ότι στοχεύει η Τουρκία, δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί στα σύνορά της με την Συρία.