X

Και τουρκικό υποβρύχιο «κόβει» βόλτες δίπλα στο «Barbaros»

Τις προηγούμενες ημέρες πλοία που συμμετέχουν στη UNIFIL εντόπισαν υποβρύχιο να κινείται κοντά στο ερευνητικό σκάφος «Barbaros». Μέτωπο κατά των τουρκικών προκλήσεων ζητά η Κύπρος.

Ant1news

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η τουρκική προκλητικότητα εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς όπως έγινε γνωστό εκτός από τα δύο πολεμικά πλοία, τα οποία εδώ και μια εβδομάδα συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος "Μπαρμπαρός", σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και υποβρύχιο του τουρκικού στόλου.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, τις προηγούμενες ημέρες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης για μικρό αεροσκάφος που είχε καταπέσει στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, τα πλοία που συμμετέχουν στη UNIFIL εντόπισαν υποβρύχιο να κινείται κοντά στο ερευνητικό σκάφος «Barbaros».

Όπως έγινε γνωστό πάντως, σύμφωνα με το Έθνος, η Τουρκία έχει γνωστοποιήσει την παρουσία δύο υποβρυχίων της στην περιοχή, όπου με ορμητήριο την Αμμόχωστο κινούνται το ένα στο βόρειο τμήμα του νησιού και το άλλο νοτίως, εντός των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η αναγγελία της παρουσίας των δύο τουρκικών υποβρυχίων αφορά την περίοδο από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου.

Η είδηση όμως για την παρουσία του τουρκικού υποβρυχίου αυξάνει την ένταση σε μια θαλάσσια περιοχή όπου σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση, καθώς πλέουν συνολικά στην περιοχή αυτή 50 πολεμικά πλοία.

Οι ίδιες πηγές πάντως ανέφεραν, σύμφωνα με το Έθνος, ότι δεν σχεδιάζεται να σταλεί στην Κύπρο φρεγάτα για αντικατάσταση της τορπιλακάτου «Καβαλούδης» που συμμετέχει στη δύναμη της UNIFIL, θα σταλεί όμως ελληνικό υποβρύχιο που θα ενταχθεί σε ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ. 

Την ίδια ώρα, έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αποδείξει το ενδιαφέρον της για το Κυπριακό στρεφόμενη προς την Άγκυρα ώστε να σταματήσει την κλιμάκωση των προκλήσεων απηύθυναν χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και  υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από χθες στην Κύπρο καθώς σήμερα πραγματοποιείται η τριμερής συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου Ιωάννη Κασουλίδη και Σάμεχ Σουκρί, για την προετοιμασία της Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στις 7 Νοεμβρίου στο Κάιρο με τη συμμέτοχη του Αντώνη Σαμαρά, του Νίκου Αναστασιάδη και του Στρατηγού Σίσσι.

Μια συνεργασία που αποσκοπεί στο να δημιουργήσει διαδρόμους σταθερότητας, ασφάλειας και οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.