X

Κοινή στάση Ελλάδας-Κύπρου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην Κύπρο έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη Λευκωσία εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων.

Ant1news



Την κοινή στάση Ελλάδας-Κύπρου απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας και το Κυπριακό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την άφιξή του στην Κύπρο.

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε ότι «η αρχή της συναντίληψης και η αρχή του συντονισμού Αθηνών και Λευκωσίας ήταν και παραμένει αναλλοίωτη, σταθερός πυλώνας και παντός καιρού» και επισήμανε ότι στηρίζει την απόφαση του Κυπρίου Προέδρου να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες.

Στηρίζουμε την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις δικοινοτικές συνομιλίες, έως ότου συντρέξουν κατάλληλες προϋποθέσεις, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κατέστησε σαφές πως η Τουρκία επέλεξε πολιτική, που «δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο».



Παρακολουθούμε με σύνεση και νηφαλιότητα την κατάσταση, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και εξέφρασε την ελπίδα η τουρκική πλευρά να εργαστεί προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών.



Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που η Τουρκία επεχείρησε να ακολουθήσει πρακτική κλιμάκωσης της έντασης. Η Τουρκία, είπε, επιλέγει αυτή την ώρα να δυναμιτίσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη, που «Κύπρος και Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες εργάζονται για να οικοδομήσουν στην εύφλεκτη περιοχή μας».





Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ΄ ιδίαν συνομιλίες με τον Κύπριο Πρόεδρο, με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων της Κύπρου και τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ ο κύκλος επαφών θα ολοκληρωθεί με ομιλία του στο Κυπριακό Κοινοβούλιο.

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, η οποία πραγματοποιείται παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι σε εξέλιξη από πρωί της Παρασκευής.

Δείτε εικόνες από τη συνάντηση:





Ακολούθως, το Σάββατο ο Αντώνης Σαμαράς μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη θα μεταβούν στο Κάιρο για την τριμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για θέματα ενέργειας, αλλά και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.