X

Σαμαράς: Δεν πρέπει να αγνοούνται ούτε να επιβραβεύονται οι τουρκικές προκλήσεις

Ισχυρό μήνυμα από την Λευκωσία προς την Τουρκία έστειλαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Κύπριος Πρόεδρος

Ant1news


Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις αλλά και στην διεθνή κοινότητα να μην κωφεύει ή χειρότερα να μην επιβραβεύει την στάση της γείτονος έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς από την Λευκωσία, από όπου είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος αποφάσισαν κοινό μέτωπο δράσης για την αντιμετώπιση της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι κατανοεί πλήρως και στηρίζει, υπό τις παρούσες συνθήκες προκλητικότητας της Τουρκίας, την απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη για αναστολή συμμετοχής της Κύπρου στις δικοινοτικές συνομιλίες προς εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην γείτονα αλλά και στην διεθνή κοινότητα  ότι «πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου, οι οποίες δεν μπορεί ούτε να αγνοούνται ούτε να επιβραβεύονται». 

«Αναμένουμε απτά δείγματα από την Τουρκία ότι πιστεύει στην επανένωση της νήσου» είπε ο Πρωθυπουργός,καλώντας την ηγεσία της να αναθεωρήσει την στάση της και να ξεκαθαρίσει ότι «δεν αναζητά προσχήματα για μεθοδεύσεις σε βάρος του Κυπριακού λαού», αναφερόμενος παράλληλα στα δίκαια αιτήματα του ελληνισμού που διεκδικούνται με ενότητα, κάτι που αποτελεί «πηγή της δύναμης μας».

Οι δύο ηγέτες, σε δηλώσεις τους, μετά από την κατ΄ ιδίαν συνάντηση τους αλλά και την σύσκεψη με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς τόνισαν ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή ειδικά αυτήν την περίοδο που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και αστάθεια, λόγω των οποίων όλο και περισσότεροι και για διαφορετικούς λόγους  βλέπουν τον ρόλο ασφάλειας και σταθερότητας που μπορούν οι δύο χώρες να διαδραματίσουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και προσβλέπουν σε αυτόν καθώς  Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν «αναντικατάστατους παράγοντες».

Η νέα διάσταση σύγκλησης που εμφανίζεται σήμερα σε εμάς και τα συμφέροντα πολλών λαών από πολλές κατευθύνσεις, αναβαθμίζει τον ρόλο μας και υπογραμμίζει την ευθύνη να πάμε προς την τελική δικαίωση, επεσήμανε ο Αντώνης Σαμαράς. 

Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί την παράνομη στρατιωτική κατοχή και στόχος μας είναι ο τερματισμός της, μέσω μιας λύσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Κατά την ομιλία του στην Κυπριακή Βουλή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε μεταξύ άλλων: «Ελλάδα και Κύπρος μαζί είναι προπύργια σταθερότητας. Σε ένα περίγυρο ταραγμένο και ανήσυχο. Και στον σταθεροποιητικό μας ρόλο προσβλέπουν πλέον όλο και περισσότερο, όλο και περισσότεροι! Αυτό, σας παρακαλώ να το θυμάστε».

Σε ότι αφορά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου αύριο στο Κάιρο, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας στρατηγικός κρίκος συνεργασίας μεταξύ των τριών λαών αλλά και μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου, στον οποίο έχει μεγάλη επιρροή η Αίγυπτος. Πρώτο μέλημα μας είναι η σταθερότητα της Ανατολικής  Μεσογείου, η οποία για «χίλιους δύο λόγους είναι περιοχή εύφλεκτη», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος συμφώνησαν στην λήψη «συγκεκριμένων μέτρων προς αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Κοινή συνισταμένη είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η αποτροπή της πρόκλησης περαιτέρω εντάσεων. Άλλωστε, δεν είμαστε εμείς που προκαλέσαμε», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε ότι πιστεύει πως «ανάλογες κρίσεις που προκαλούνται αναίτια δεν διασφαλίζουν ούτε τα αυτονόητα δικαιώματα, τονίζω ούτε τα αυτονόητα».

Αναφορικά με την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου, ο Ν. Αναστασιάδης τόνισε «προς όλους και κυρίως τους Τουρκοκυπρίους και την Τουρκία ότι οι υδρογονάνθρακες της ΑΟΖ  ανήκουν στο Κράτος της Κύπρου και από αυτούς θα ωφεληθεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων της Κύπρου. Άρα, κατ΄ εμάς αποτελεί κίνητρο ουσιαστικού διαλόγου και επιδίωξης μιας λύσης που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους αλλά θα ανταποκρίνεται στην δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους».