X

Θα συνεχιστούν οι έρευνες του «Μπάρμπαρος», λέει η Τουρκία

Συνεχίζει τις προκλήσεις για το φυσικό αέριο στην Κύπρο η Τουρκία και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα συνεχίσει τις έρευνες.

Ant1news



Στην προκλητική γραμμή που έχει υιοθετήσει όσον αφορά στα ενεργειακά στην Κύπρο εμμένει η Τουρκία, δείχνοντας αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω.

Μιλώντας στη Σύνοδο για την Ενέργεια ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμετ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι «αν συμφωνηθεί οι φυσικές πηγές ενέργειες να ανήκουν σε όλο το νησί, θα κερδίσουν όλοι. Όσο καθυστερεί η ειρήνη στην Κύπρο αυξάνεται το κόστος. Κανένας δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, γιατί το μεγαλύτερο χτύπημα στις διαπραγματεύσεις προέρχεται από αυτό».

Έρευνες μέχρι αρχές Δεκεμβρίου θα διεξάγει τo Μπάρμπαρος

Όπως δήλωσε από πλευράς του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, το σεισμογραφικό πλοίο «Μπάρμπαρος» θα ολοκληρώσει τις έρευνές του γύρω στις αρχές Δεκεμβρίου, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Ο Τούρκος Υπουργός ανακοίνωσε ότι οι έρευνες στην περιοχή θα συνεχιστούν καθώς - όπως είπε -  γίνονται σε μια περιοχή που ανήκει σε ολόκληρη την Κύπρο και όχι μόνο στη «νότια Κύπρο». Ο Τανέρ Γιλντίζ υποστήριξε ότι οι έρευνες που διεξάγει η Τουρκία εκεί δεν πρέπει να θεωρούνται μέσο έντασης, αλλά μόνο μέσο προσέγγισης.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται με φόντο την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, στην Τουρκία, κατά την οποία βρίσκονται στην ατζέντα τόσο το Κυπριακό όσο και η ενεργειακή ασφάλεια.