X

Νταβούτογλου: «Τη Μεσόγειο δεν θα την κλείσει σε εμάς κανένας»

Νέο προκλητικό μήνυμα της Τουρκίας στην Κύπρο: «τη Μεσόγειο δεν θα τη κλείσει σε εμάς κανένας».

Ant1news



Κλιμακώνει τη ρητορική της η Τουρκία αναφορικά με το Κυπριακό και τα ενεργειακά στην Κύπρο, επιμένοντας στη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφέρθηκε στο θέμα και προειδοποίησε τη Λευκωσία ότι «τη Μεσόγειο δεν θα τη κλείσει σε εμάς κανένας! Η Μεσόγειος είναι και δική μας θάλασσα».

Μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο Νταβούτογλου κατά την ομιλία του:

-  Δεν είναι λύση να σηκώνονται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

-  Να ξέρουν ότι δεν θα επιτρέψουμε στους Ελληνοκύπριους να εκμεταλλευτούν μονοπωλιακά τις φυσικές πηγές, στις οποίες έχουν δικαίωμα και οι Τ/κ.

-  Αν δεν τον δεχθούν, θα πράξουμε αυτό που πρέπει.

- Και το δικό μας «Μπάρμπαρος» βρίσκεται εκεί. Αν χρειαστεί θα διεξάγουμε κι εμείς έρευνες.

-  Το 2004 δείξαμε την καλή μας πρόθεση και πάλι θα την ξαναδείξουμε, αλλά κανείς να μην σκεφτεί ότι θα κλείσουμε τα μάτια μας στα τετελεσμένα γεγονότα.

Τσαβούσογλου για έρευνες φυσικού αερίου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας νωρίτερα στην επιτροπή προϋπολογισμού της τουρκικής βουλής μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και είπε ότι «όσο εκείνοι (οι Ελληνοκύπριοι) διεξάγουν έρευνες, τόσο εμείς θα στέλνουμε το Μπάρμπαρος».

«Στο πετρέλαιο της Κύπρου έχουν δικαίωμα και οι Τ/κ και οι Ε/κ. Το λέμε κι εμείς, αλλά το λένε και οι Ε/κ. Αν σταματήσουν εκείνοι, θα σταματήσουμε κι εμείς. Όσο εκείνοι (Ε/κ) διεξάγουν έρευνες, τόσο κι εμείς θα στέλνουμε το Μπάρμπαρος. Είμαστε αντίθετοι στη διεξαγωγή ερευνών μόνο από τη μία πλευρά», τόνισε.

Ο Τσαβούσογλου υπέβαλλε μάλιστα και την εξής πρόταση: «Αφού οι πολιτείες μέχρι να βρεθεί λύση δεν θέλουν να συνομιλούν, ας συστήσουν μία ιδιωτική εταιρεία και ας κάνουν έρευνες στο όνομα αυτής (της εταιρείας)».