X

Προς εκτόνωση η εμπλοκή στο Κυπριακό

Νέα επικοινωνία του Κύπριου προέδρου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μπάιντεν.

Ant1news


Νέα τηλεφωνική συνομιλία - δεύτερη σε δύο ημέρες - είχαν ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. 

Την εμπλοκή προκάλεσε  η πρόσκληση Ακιντζί  στο γεύμα Ερντογάν , στην Κωνσταντινούπολη,  προς τιμήν των συμμετεχόντων στο διεθνές φόρουμ για την ανθρωπιστική κρίση, και η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον τουρκοκύπριο ηγέτη. 

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στον διάλογο για το Κυπριακό.  Πρόσθεσε ότι ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε πρωτοβουλίες για να μην επαναληφθούν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αλλά, σημείωσε, ότι εκτονώνεται η εμπλοκή, μετά και τις εξηγήσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Από την πλευρά του Μπαν Γκι-μουν αναφέρθηκε ότι δεν ήταν πρόθεσή του να προκληθεί αναστάτωση. 

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει ετοιμότητα για συνέχιση και εντατικοποίηση του διαλόγου, νοουμένου ότι θα υπάρξει αλληλοσεβασμός μεταξύ των συνομιλητών