X

Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ: Εφικτή η συμφωνία για το Κυπριακό

Ξεκίνησε ο νέος γύρος συνομιλιών στην Ελβετία μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί.

Ant1news

Η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση της νήσου είναι εφικτά, δήλωσε την Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ενώ ξεκίνησε ο νέος γύρος συνομιλιών στην Ελβετία.

Κατά την διάρκεια των πενθήμερων συνομιλιών ανάμεσα στον Ελληνοκύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ομόλογό του Μουσταφά Ακιντζί, οι δύο άνδρες θα επικεντρωθούν στο εδαφικό ζήτημα, αλλά και σε άλλα "αλληλένδετα εκκρεμή ζητήματα", είπε ο Μπαν.

"Οι δύο ηγέτες έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι η συνάντηση θα ανοίξει τον δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών στα πλαίσια της κοινής τους δέσμευσης να βάλουν τα δυνατά τους ώστε να επιτευχθεί συμφωνία εντός του 2016," δήλωσε στους δημοσιογράφους.

"Είναι εφικτή η προοπτική μιας λύσης στην Κύπρο. Υπάρχουν υψηλές προσδοκίες και στις δύο κοινότητες", συμπλήρωσε, χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις για το πώς ο ΟΗΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία τις δύο πλευρές.

Η λύση που προωθείται είναι της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Εκτός από την ανταλλαγή εδαφών, οι Ελληνοκύπριοι είναι κάθετοι στο αίτημά τους για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.