X

OHE: δέσμευση των συμμετεχόντων για συνολική λύση στο Κυπριακό

Στις 18 Ιανουαρίου, σε επίπεδο τεχνοκρατών, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις. Τι είπαν Γκουτέρες, Χριστοδουλίδης,Τσαβούσογλου και Τζόνσον.

Ant1news

Την ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και τη δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «οι συζητήσεις υπογράμμισαν την πρόθεση των συμμετεχόντων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, καθώς αναγνώρισαν ότι η ασφάλεια μιας κοινότητας δεν μπορεί να είναι σε βάρος της ασφάλειας του άλλου. Όπως επίσης και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται ένα όραμα ασφαλείας για μια μελλοντική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο».

Οι κοινοί στόχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.

Ως εκ τούτου, για το σκοπό αυτό, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, με τα ακόλουθα βήματα:

- Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας σε επίπεδο αντιπροσώπευσης. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου και καθήκον της θα είναι να προσδιοριστούν συγκεκριμένα θέματα και εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους.

- Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα υπόλοιπα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.

- Η Διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά αφού θα επανεξεταστούν τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας.

Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

 

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ότι νιώθει αισιοδοξία πως οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να κάνουν «μια τελευταία προσπάθεια» για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Μετά τη συνάντηση για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, δεν τέθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων - των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας - δήλωσε.

 

Σε δηλώσεις που έκανε προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κάνοντας μια πρώτη αξιολόγηση της Διάσκεψης, επεσήμανε ως επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επιπλέον, «η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση», ανέφερε ακόμη, χωρίς να αρνηθεί οτι  «αν είχαμε σήμερα κατάληξη, θα ήταν καλύτερα».Κλείνοντας, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τη σημασία εκπροσώπησης της Ε.Ε. (ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ εκπροσώπησε και τον Ντ. Τουσκ, όπως διευκρίνισε).

Νωρίτερα, πριν ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της Διάσκεψης,  ο Έλληνας Υπουργό Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, τόνισε την ανάγκη αποχώρησης του τουρκικού στρατού κατοχής με συνεχή ροή και συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία. Εξήγησε ότι πρότεινε να μπει αυτό το σχέδιο «υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, να υπάρξει μια ειδική ομάδα που να καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του τουρκικού στρατού, αλλά και της ΕΛΔΥΚ- δεν έχουμε καμία αντίρρηση-, τον οπλισμό που έχει και τον τύπο του οπλισμού και να μπορεί αυτή η ομάδα κατόπιν να καταγράφει τη ροή αποχώρησης αυτών των ομάδων».  

 

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «βρήκαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε ποιον οδικό χάρτη θα ακολουθήσουμε μετά από αυτή τη σύνοδο. Συμμετείχαμε στην τελευταία συνάντηση και ως εγγυήτριες χώρες συνομιλήσαμε ξεχωριστά με το γ.γ. του ΟΗΕ».

Χαρακτήρισε τις εγγυήσεις της Τουρκίας «ζωτικής σημασίας για τον τουρκοκυπριακό λαό» και πρόσθεσε οτι οι επαφές των δύο πλευρών θα συνεχιστούν για τα ανοιχτά θέματα και ειδικά για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη προσέγγιση και να κλείσουν τα θέματα στα 5 βασικά κεφάλαια» επεσήμανε, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη. 

"Στις 18 Ιανουαρίου θα συναντηθούν οι Υφυπουργοί μας για να συζητήσουν τα τεχνικά θέματα. Αν όλοι δείξουν την ίδια διάθεση, θα βγει αποτέλεσμα. Αλλά αν γίνουν μικροπολιτικές μανούβρες, αποτέλεσμα δεν θα υπάρχει» τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να είναι χωρίς τέλος αλλά πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για σύνοδο κορυφής, συγκεκριμένο κι όχι επ’ αόριστον" πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για "πραγματική πρόοδο" που επιτεύχθηκε στη Γενεύη, όπως μετέδωσαν Βρετανοί απεσταλμένοι, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Τζόνσον επέμενε ότι μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου είναι "εφικτή".

Ο τουρκικός Τύπος για την διάσκεψη

Η διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό είναι σήμερα σε όλα τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου και ανάμεσα στα πρώτα θέματα των τουρκικών καναλιών, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη.

Οι απόψεις είναι επιφυλακτικές όσον αφορά το αποτέλεσμα της διάσκεψης, αλλά όχι αρνητικές. Διαφαίνεται έντονα ένα κλίμα ελπίδας ότι ‘όλα προχωρούν στην Κύπρο’.

Το σύνολο του τουρκικού τύπου σήμερα συνοψίζει ουσιαστικά τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία επέβαλε τρεις όρους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Κυπριακό αποτελεί το βασικό θέμα του πρωτοσέλιδου της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας ‘Βατάν’ σήμερα, η οποία δημοσιεύει επίσης το χάρτη, τον οποίο κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη. Όπως ισχυρίζεται, είναι ο ίδιος χάρτης που είχε δημοσιοποιήσει ο Τούρκος καθηγητής, Ατά Ατούν, το 2014.

 

Η εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει ότι η Τουρκία στη Γενεύη έθεσε τους εξής τρεις όρους για να συνεχιστούν οι συνομιλίες:

1.      Το σύστημα των εγγυήσεων αφού αναθεωρηθεί θα πρέπει να διατηρηθεί

2.      Να γίνει πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε.

3.      Να αποκτήσουν τις 4 ελευθερίες και οι Τ/Κ πολίτες στη νέα Κύπρο που είναι θα παραμείνει μέλος της Ε.Ε.

Σε άλλο άρθρο-ανάλυση της ‘Χουριέτ’ με τίτλο: «Το μάθημα που πήραμε στην Κύπρο», ο Φικρέτ Μπιλά υποστηρίζει ότι η τουρκική πλευρά δεν πρέπει να ξεχνάει το μάθημα που πήρε το 2004 από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους . Γράφει χαρακτηριστικά οτι  «όταν καίγεσαι, φυσάς και το γιαούρτι».

Το κανάλι NTV αναφέρεται στη γραπτή ένσταση που κατέθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στον ΟΗΕ, λέγοντας ότι δεν αποδέχεται το χάρτη που παρέδωσε η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Τουρκική αντιπολίτευση: «Δώσαμε τα νησιά, τώρα ήρθε η σειρά της Κύπρου»

Στο μεταξύ ο βουλευτής Κων/λης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Γκιουρσέλ Τεκίν, (πριν από καιρό και αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης), μιλώντας σε εκπομπή πολιτικής επικαιρότητας στην τουρκική τηλεόραση, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ‘παραχωρεί την Κύπρο στους Έλληνες, όπως και τα νησιά του Αιγαίου’.

«Πρώτα δώσαμε τα νησιά του Αιγαίου, τώρα είναι η σειρά της Κύπρου», είπε χαρακτηριστικά. Ο Τεκίν υποστήριξε επίσης ότι πρέπει οπωσδήποτε να εγκατασταθεί στρατιωτική βάση στα Κατεχόμενα.