X

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζητούν την επανένωση της Κύπρου

“Σκληρή” απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα μετά τις δηλώσεις περί «νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό χωρίς όρους».

Ant1news



Παρά την «παγωμάρα» από τη δήλωση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν 'Αϊντα, ότι «δεν υπάρχει κοινό έδαφος» για σύγκληση διάσκεψης για το Κυπριακό, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, κυρίως ακτιβιστές, δεν έδειξαν να απογοητεύονται. Αντίθετα, με περισσότερη ένταση σε σχέση με προηγούμενες φορές συγκεντρώθηκαν στη «νεκρή» ζώνη της Οδού Λήδρας, στη Λευκωσία, και σε κοινή εκδήλωση απαίτησαν την επανένωση της Κύπρου και διαδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους για λύση.

Φώναξαν συνθήματα υπέρ της ειρήνης στην ελληνική, την τουρκική και την αγγλική γλώσσα, κρατούσαν πλακάτ, που έγραφαν : «Ειρήνη Τώρα», «Θέλουμε Λύση Τώρα», «Βοηθάτε μας να Σμίξουμε», «Ηγέτες Ακούστε: Λύση Τώρα», «Είμαστε Κύπριοι», ενώ τραγούδησαν και κυπριακά τραγούδια. 

Ο Ελληνοκύπριος επικεφαλής στην Δικοινοτική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου, σε χαιρετισμό στην εκδήλωση επεσήμανε: «Δεν θέλουμε συρματοπλέγματα, δεν θέλουμε άλλα νεκροταφεία, θέλουμε ειρήνη και δημοκρατία. Θέλουμε ενότητα. Θέλουμε επανένωση του νησιού». Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδημητρίου, «θα μείνουμε ενωμένοι και θα συνεχίσουμε τον αγώνα, με ζωντανό το όραμα μιας αυριανής Κύπρου. Θα βγούμε μπροστά. Θα το λύσουμε με το δικό μας τρόπο. Ο κάθε πολίτης χωριστά, ο κάθε Ελληνοκύπριος μαζί με τον Τουρκοκύπριο συμπατριώτη του, αλλά και όλοι μαζί με έργα συνεργασίας». 

Σε δικό της μήνυμα η Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος Εζρά Αϊγκίν ευχαρίστησε τον κόσμο και τόνισε «είμαστε εδώ επειδή μας το λέει η καρδιά μας». Αυτό, είπε, είναι πολύ σημαντικό, γιατί, όπως σημείωσε , «η ισχύς προέρχεται από την καρδιά». 

Ως Κύπριοι, ανέφερε η κ. Αϊντίν, «ο μόνος τρόπος που μπορούμε να έχουμε μέλλον είναι να υπάρξει λύση, μια επανενωμένη νήσος, μία Κύπρος». Επίσης, τόνισε ότι ο δρόμος της διχοτόμησης «θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς». 

Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις εκδηλώσεις και έκαναν έκκληση για μαζικοποίησή τους, με το σύνθημα: «Ελάτε μαζί μας, αν νοιώθετε το ίδιο στην καρδιά σας». 

Σκληρή απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα 

"Προφάσεις εν αμαρτίαις" χαρακτηρίζει τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου απαντώντας στη σημερινή δήλωση του Τούρκου ομολόγου του Χουσεΐν Μουφτούογλου περί προσδοκίας της 'Αγκυρας "να διασφαλιστεί μια νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό χωρίς όρους". 

"Τι πιστεύει η Τουρκία; Ότι το γεγονός ότι παρανόμως κατέχει την Κύπρο δεν θα πρέπει να είναι η ουσία και το αντικείμενο της λύσης της εξωτερικής πτυχής του Κυπριακού; " αναρωτιέται ο κ. Ευθυμίου επισημαίνοντας ότι  "για ακόμη μια φορά, η 'Αγκυρα -για λόγους εξυπηρέτησης των γεωπολιτικών της συμφερόντων- και ο κ. Ακιντζί οδηγούν σε αδιέξοδο τη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη, επικαλούμενοι  προσχηματικά μεθοδολογικούς λόγους και επιχειρώντας να τερματίσουν τη διαπραγμάτευση, επειδή είναι απρόθυμοι να συζητήσουν τον πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος που είναι τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας". 

Ζητήματα,  όμως, τα οποία, όπως διαμηνύει "είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη φύση του Κυπριακού προβλήματος που είναι εξ ορισμού ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό".  

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αποσαφηνίζει επίσης ότι «η Ελλάδα διαχρονικά και συστηματικά στηρίζει την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Γι' αυτό και εγκαίρως -εδώ και ενάμισι χρόνο-  υπογράμμισε προς όλες τις πλευρές, των Ηνωμένων Εθνών συμπεριλαμβανομένων, τη σημασία ενδελεχούς και έγκαιρης διαπραγμάτευσης των θεμάτων εγγυήσεων και ασφάλειας, προκειμένου να μην οδηγηθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού σε αποτυχία".