X

Κυπριακό: δεν αποσύρθηκε το κείμενο του Άιντε

Συγκρατημένη αισιοδοξία στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντανά, της Ελβετίας.

Ant1news



Ως ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού χαρακτήρισαν τη διάσκεψη στο Κρανς Μοντανά, της Ελβετίας, ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Ο κ. Άιντε εκτίμησε ως «καλή αρχή» την πρώτη συνάντηση σημειώνοντας πως ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική καθώς άρχισαν να αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων  από όλα τα μέρη.

Σε σχέση με το έγγραφο που είχε ετοιμάσει διευκρίνισε πως είναι λανθασμένη η άποψη ότι αποσύρθηκε. Όπως είπε απλώς δεν είναι κοινό, αλλά τα ζητήματα που τίθενται σε αυτό και αποτελούν θέσεις που διατύπωσαν οι πλευρές που λαμβάνουν μέρος στη διάσκεψη, συζητώνται στις εν εξελίξει συναντήσεις.

Η εργασίες για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων συνεχίζονται με χωριστές συναντήσεις των ΗΕ και του Άιντε με τους ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων, εκ μέρους της Βρετανίας με τον Τζόναθαν Άλλεν. 

Οι ελληνοκυπριακές θέσεις

Στην πρωινή σύνοδο ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατέθεσε τη πρόταση του για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός μηχανισμό που θα παρακολουθεί την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Την θέση για κατάργηση των εγγυήσεων διατύπωσε και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας πως τα δεινά της Κύπρου προέρχονται λόγω της ύπαρξης εγγυήσεων με τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου. Επεσήμανε επίσης τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν ο ΟΗΕ και η ΕΕ για την εφαρμογή της λύσης.