X

Άιντε: δεν υπάρχει κανένα έγγραφο στο τραπέζι

“Τα μαζεύει” ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ μετά την αντίδραση Αναστασιάδη.

Ant1news



Της Στεφανιας Μουρελατου

Παίζει παιχνίδια ο ειδικός διαμεσολαβητης του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Άιντε.

Κατά το δεύτερο μέρος των εργασιών της ημέρας, ο κ. Άιντε ισχυρίστηκε ότι το «έγγραφό» του (κείμενο – πλαίσιο – οδηγός για τη Διάσκεψη) υπάρχει. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΟΗΕ είχε αποσύρει το εν λόγω έγγραφο υπό τις οργισμένες αντιδράσεις Αθήνας και Λευκωσίας για την φιλοτουρκικη χροιά του κειμένου, που έβαζε τον θεσμό των εγγυητριών δυνάμεων από την πίσω πόρτα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εγκάλεσε σε πολύ υψηλούς τόνους τον κ. Άιντε , ο οποίος αναγκάστηκε να ανακαλέσει τη δήλωσή του και να ξανα-πει ότι έγγραφο δεν υπάρχει.

Στο μεταξύ, έντονα αντέδρασαν διπλωματικές πηγές στη φημολογία οτι εκδηλώθηκε σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ της ελλαδικής και της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στο Κραν Μοντάνα. Διπλωματικοί κύκλοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι τίποτε τέτοιο δεν έγινε. Εκτιμάται, αντίθετα ότι πρόκειται για διαρροές προερχόμενες από την τουρκική και την τουρκοκυπριακη πλευρά, που επιμένουν σε προκλητικές θέσεις. Ενδεικτικό αυτού η τοποθέτηση Τσαβουσογλου στη Διάσκεψη ότι ή θα συμφωνηθουν όλα ή τίποτα.

 

Κοτζιάς: Παλεύουμε να ανοίξει ο δρόμος για λύση στο Κυπριακό

«Παλεύουμε συστηματικά να λύσουμε το πρόβλημα του Κυπριακού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέχεια της πρώτης ημέρας των εργασιών της διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

«Παλεύουμε να ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση των σημαντικών θεμάτων της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και να ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξει αυτό το παρωχημένο σύστημα εγγυήσεων» πρόσθεσε ο Νίκος Κοτζιάς επισημαίνοντας:

«Εμείς θεωρούμε ότι έχει γίνει ένα σπουδαίο βήμα, ότι όλοι παραδέχονται και αποδέχονται ότι το ζήτημα εγγυήσεων και ασφάλειας της Κύπρου είναι θεμελιακό θέμα του Κυπριακού».