X

Σε αδιέξοδο η Διάσκεψη για το Κυπριακό

Πυρετώδεις οι διεργασίες εν όψει της άφιξης του ΓΓ του ΟΗΕ. Νέα πρωτοβουλία Αναστασιάδη. Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ. Μήνυμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ant1news

Μαραθώνιος διεργασιών και διαβουλεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, εν όψει της έλευσης την Πέμπτη του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Οι πρωινές συζητήσεις απέβησαν άκαρπες, μετά το κλίμα έντασης και πόλωσης που προκάλεσε η τουρκική πλευρά, η οποία μάλιστα έχει επιδοθεί σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών (blame game) στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ελβετία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μεταβαίνει στο Κραν Μοντανά για να επαναφέρει τη συζήτηση στη βάση που την έβαλε την Παρασκευή, δηλαδή προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής συζήτησης για αντικατάσταση - κατάργηση της συμφωνίας των εγγυήσεων και της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Αυτήν τη στιγμή, η συζήτηση έχει βγει παντελώς εκτός του πλαισίου Γκουτιέρες με απόλυτη υπευθυνότητα της τουρκικής πλευράς. Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες, και ο Αϊντε ουδόλως φαίνεται ότι συνέβαλε στο να διατηρηθεί το πλαίσιο συζητήσεων στη “γραμμή” Γκουτιέρες.

 

Ως γνωστόν, η Τουρκία επίμονα εξακολουθεί να ζητάει τη διατήρηση του καθεστώτος εγγυήσεων - παρεμβατικών δικαιωμάτων και των κατοχικών στρατευμάτων για 15 χρόνια (και τότε, εάν όλα πάνε καλά, να ξανασυζητήσουν αν θα φύγουν ή θα μείνουν).

Σε αυτό το σκηνικό, και ενώ η τουρκική πλευρά ούτε καν δέχεται να συζητήσει επί της ουσίας, για επικοινωνιακούς λόγους, και προκειμένου να πέσει η ευθύνη της δήθεν αδιαλλαξίας στην Αθήνα, γίνονται “ανακοινώσεις” στο εσωτερικό της Διάσκεψης ότι πρέπει να έλθουν στην Ελβετία οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Βρετανίας και της Τουρκίας. Δηλαδή, χωρίς ούτε καν να έχει συμφωνηθεί το παραμικρό, να παραβρεθούν σε μια επικοινωνιακή φιέστα επίρριψης ευθυνών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η βρετανική πλευρά φέρεται να επισημαίνει ότι η Μέϊ δεν πρόκειται να πάει, εάν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

 

Τις προηγούμενες ημέρες, κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας Τσίπρα - Κοτζιά, συμφωνήθηκε πως, εάν υπάρξει πρόοδος, η ελληνική αντιπροσωπεία θα σπεύσει να ειδοποιήσει τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να μεταβεί στην Ελβετία.

Όλα δείχνουν ότι η “σκληρή γραμμή” Τσαβούσογλου, δεν είναι προϊόν δικής του πολιτικής επεξεργασίας, αλλά “γραμμή” Ερντογάν, ο οποίος είναι που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις για το Κυπριακό. Άρα, η χρονοτριβή και οι προβοκατόρικες τακτικές είναι “γραμμή” Προεδρικού Μεγάρου, και αυτές είναι οι οδηγίες που έχουν δοθεί στον Τσαβούσογλου. Η τουρκική πλευρά, βέβαια, δημιουργεί κλίμα ότι έρχεται ο Γιλντιρίμ, αλλά θεωρείται αδύνατον, δεδομένου του αδιεξόδου, στο οποίο έχει οδηγήσει τη Διάσκεψη η Τουρκία, με την αδιάλλακτη και παρελκυστική τακτική της.

 

Πρωτοβουλία για την άρση του αδιεξόδου ανακοίνωσε ο Νίκος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έκανε μία σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους, διαψεύδοντας τα όσα εσκεμμένα διαδίδονται περί δήθεν υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Ενόψει του αδιεξόδου που παρατηρείται τις τελευταίες 8 ημέρες και εις ένδειξη για μια ακόμη φορά της πραγματικής επιθυμίας μας για επίτευξης μιας λύσης που δεν θα διαφεύγει των αρχών-αξιών αλλά και των παραμέτρων που έχει καθορίσει το Εθνικό Συμβούλιο, ανέλαβα την πρωτοβουλία να υποβάλλω προτάσεις προκειμένου να ξεπεραστεί τα αδιέξοδα.

Αυτό που αναμένω ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή βούληση προκειμένου να προχωρήσουμε ξεπερνώντας αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί και εμμονές που έχουν καλλιεργηθεί.

Θα ήθελα απευθυνόμενος στον Κυπριακό λαό να πω μόνο ένα: να κωφεύσουν εις όσα είτε κάποιοι εσκεμμένα κακοβούλως διαδίδουν ότι περί τάχα υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, είτε και των άλλων οι οποίοι τείνουν ευήκοον ους εις όσους καλλιεργούν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας. Με σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα όσα διαδραματίζονται, προκειμένου να δούμε επιτέλους αχτίδα φωτός, αχτίδα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον».

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία απόψε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην οποία επικεντρώθηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ. Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.

Τέλος, συμφώνησαν ότι παρότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως κατά την αυριανή ημέρα στην οποία οι συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ.

 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: μοναδική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού

Μήνυμα ότι «υπάρχει μοναδική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού», έστειλε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, σε Ουκρανία- Τουρκία, στις 9-10 Ιουλίου.

Σε τηλεφωνική ενημέρωση δημοσιογράφων από υψηλόβαθμο στέλεχος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών εν όψει της επίσκεψης Τίλερσον σε Κίεβο και Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα, ερωτηθείς αν θα εγείρει ο κ. Τίλερσον το Κυπριακό και ποιο είναι το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης, εν όψει και των συνεχιζόμενων συνομιλιών στην Ελβετία απάντησε:

«Οι διαπραγματεύσεις είναι εν εξελίξει και δεν θα σχολιάσω την πορεία τους. Το ευρύτερο μήνυμα μας προς όλες τις πλευρές είναι ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό, η οποία να πληροί τους μακροχρόνιους στόχους στους οποίους όλοι έχουν συμφωνήσει για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Το μήνυμα μας προς όλες τις πλευρές είναι δημιουργικότητα, ευελιξία και διατήρηση της διαδικασίας, καθοδηγούμενης από τους Κυπρίους. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διαδικασία που θα αποσυμφορίσει μια δυναμική για το καλό όλων των κατοίκων του νησιού. Αυτό θα ήταν το μήνυμα του ΥπΕξ Τίλερσον».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Ουάσινγκτον, Θανάσης Τσίτσας, ο ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε ότι ο κ. Τίλερσον στις επαφές με την τουρκική ηγεσία «θα υπογραμμίσει τη σημασία της εταιρικής μας σχέσης με την Τουρκία στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, το ρόλο-κλειδί που διαδραματίζει ως μέλος του Συνασπισμού και τη σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ».