X

Σκληρό “πόκερ” για το Κυπριακό στην Ελβετία

Μπαράζ επαφών του ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι αργά το βράδυ, σε μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο. Απορρίπτει η Τουρκία την πρόταση Αναστασιάδη.

Ant1news

Ρόλο “κλειδί” έχει αναλάβει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην τελευταία πράξη της πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Ο κ. Γκουτέρες θα έχει μέχρι αργά το βράδυ αλλεπάλληλες διμερείς συναντήσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας, δεν έχει καταστεί δυνατό να γεφυρωθούν οι διαφορές παρά την έκκληση που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να επιδείξουν δημιουργικό πνεύμα όλες οι πλευρές, ούτως ώστε να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις.

Η Τουρκία απέρριψε την πρόταση που κατέθεσε στο τραπέζι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί το αδιέξοδο.

 

Η πρόταση αφορά μεταξύ άλλων, την εκ περιτροπής προεδρία, την οποία η Ελληνοκυπριακή πλευρά φέρεται έτοιμη να τη συζητήσει με προϋποθέσεις ότι θα υπάρχει κοινό ψηφοδέλτιο. Περιλαμβάνονται επίσης ζητήματα που άπτονται του περιουσιακού, της ισότιμης μεταχείρισης Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων μετά τη λύση και της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων. Στις προτάσεις Αναστασιάδη περιλαμβάνεται και το θέμα της πολυεθνικής δύναμης, με πρόνοια συμμετοχής Τούρκων αστυνομικών. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει πως οι συγκεκριμένες προτάσεις θα ισχύσουν εάν η τουρκική πλευρά αποδεχθεί κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων, ρήτρα χρονοδιαγράμματος πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, επιστροφή της Μόρφου και άλλων σημαντικών περιοχών.

 

«Εμείς συζητάμε μόνο την κατάργηση των δύο συνθηκών, Συμμαχίας και Εγγυήσεων», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Αντόνιο Γκουτέρες. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εξέφρασε τη εκτίμηση πως ο ΓΓ του ΟΗΕ «δείχνει κατανόηση ως προς το ότι δεν μπορεί ένα φυσιολογικό κράτος να βρίσκεται υπό την πίεση τρίτων χωρών, την παρουσία τους, τις δήθεν εγγυήσεις ή τα στρατεύματά τους».

«Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε σε αυτήν την διαπραγμάτευση», δήλωσε αργότερα ο Υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «την σώσαμε τρεις φορές από το να καταρρεύσει».

 

Τηλεφωνική επικοινωνία του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ με Αναστασιάδη-Ακιντζί

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, η οποία διήρκεσε περίπου 20 λεπτά.

Ο κ. Πενς φέρεται να του μετέφερε την στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες της Κυπριακής πλευράς, ενώ ο κ. Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για τις προτάσεις που έκανε και του ζήτησε όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το Κυπριακό κατά την συνάντηση τους στη G20.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Ουάσινγκτον, Θανάσης Τσίτσας, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ παρότρυνε τόσο τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και τον Μουσταφά Ακιντζί να αδράξουν την «ιστορική ευκαιρία για την επανένωση του νησιού», εκφράζοντας εμπιστοσύνη στις ικανότητες των δύο ηγετών να επιτύχουν συμφωνία για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

 

Υπέρ της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο η Ευρωβουλή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Τουρκία «να επιδείξει ενεργό στήριξη για ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» επαναλαμβάνοντας την έκκληση της για απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο.

Οι ευρωβουλευτές διατυπώνουν την υποστήριξή τους σε «μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία». Επίσης ζητούν τη μεταβίβαση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη.

 

Οζτούρκ Γιλμάζ: αν χρειαστεί θα κάνουμε πορεία και για την Κύπρο

«Αν χρειαστεί θα κάνουμε πορεία και για την Κύπρο», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Οζτούρκ Γιλμάζ, και πρόσθεσε: «Να μην νομίζουν ότι επειδή πραγματοποιούμε πορεία δικαιοσύνης, δεν παρακολουθούμε τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό”.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Οζτούρκ Γιλμάζ έστειλε σαφές μήνυμα: «Κανείς να μην αναζητά λύση, κάνοντας υποχωρήσεις. Κανείς να μην τρέχει πίσω από το βραβείο Νόμπελ. Να σταθούν όρθιοι να τους γράψει η τουρκική ιστορίỨ.

«Η Τουρκία έχει “κόκκινες γραμμές” στο νησί, τις οποίες δεν πρέπει ποτέ να τις διαπραγματεύεται κανείς. Από τη στιγμή που τις διαπραγματεύεστε έχετε κάνει υποχωρήσεις», συμπλήρωσε.