X

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: οι Τούρκοι θέλουν ολόκληρη την Κύπρο

Ζητά κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αναστασιάδης: δεν θα αναβληθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου. Στην Αθήνα ο γ.γ. του ΑΚΕΛ.

Ant1news

Τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και νέα γραμμή στο Κυπριακό, ζητά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι στη συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου υπήρχε πρόνοια ότι, αν δεν συμφωνηθούν όλα, ουδέν ισχύει.

Αφού λοιπόν δεν συμφωνήθηκαν όλα, «ο Πρόεδρος μπορεί να πει ότι δεν ισχύει πλέον οτιδήποτε και εγώ θα του βγάλω το καπέλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Για τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε ότι ο ίδιος «ουδέποτε πίστεψε ότι θα φτάναμε σε λύση και ο λόγος είναι ότι οι Τούρκοι τα θέλουν όλα, θέλουν ολόκληρη την Κύπρο».

 

Αναστασιάδης: δεν πρόκειται να αναβληθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου

Ούτε πιέσεις ασκούνται, ούτε πρόκειται να αναβληθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσερχόμενος σε εκδήλωση που έγινε στη Λεμεσό για τη μνήμη των θυμάτων του Μαρί, σχολίασε ότι το «ναυάγιο» στο Κραν Μοντάνα δεν έχει σχέση με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, επέρριψε την ευθύνη στους Τούρκους και είπε πως θα μιλήσει τη Δευτέρα.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση πως η Τουρκία έχει «plan b» για το Κυπριακό και ερωτηθείς αν και η Λευκωσία έχει εναλλακτικό σχέδιο, ξεκαθάρισε πως θα μιλήσει τη Δευτέρα.

Σε κάθε περίπτωση, η γαλλική TOTAL έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει την ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ γύρω στις 15 Ιουλίου και το γεωτρύπανό της ήδη κατευθύνεται προς την Κύπρο.

 

Στην Αθήνα ο γ.γ. του ΑΚΕΛ

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, θα συζητήσει την κατάσταση στο Κυπριακό, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι οι κύριοι Κυπριανού και Τσίπρας θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου στις 18.30. Ο κ. Κυπριανού θα αναχωρήσει για την Αθήνα, μετά την συνεδρίαση στην Λευκωσία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης, σε γραπτή δήλωση, αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ τονίζει την ανάγκη η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδιώξει την διατήρηση του κεκτημένου των διαπραγματεύσεων, που διαρκούν σχεδόν δέκα χρόνια τώρα.

Επίσης, σημειώνει ότι «είναι αποφασιστικής σημασίας τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν την ίδια εκδοχή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τους λόγους κατάρρευσης της διαδικασίας στην Ελβετία». Το αντίθετο, όπως ήδη διαφαίνεται να συμβαίνει, τονίζει ο κ. Λουκαϊδης, «θα έχει αρνητικότατες παρενέργειες, πέραν των όσων διαλαμβάνει η συνέχιση της κατοχής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ διερωτάται «πώς είναι δυνατόν, με βάση την εκδοχή του Προέδρου Αναστασιάδη, η Τουρκία να βρισκόταν σε ευθεία και απόλυτη σύγκρουση με το πλαίσιο Γκουτέρες, αλλά ο τελευταίος, την επόμενη μέρα, να χαιρέτησε την ισχυρή δέσμευση της Τουρκίας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».