X

“Ζητάει και τα ρέστα” ο Ερντογάν για το Κυπριακό

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για το «ναυάγιο» στο Κυπριακό. Οι νέες απειλές Ερντογάν και το αυστηρό μήνυμα Κοτζιά. Στο πλευρό της Κύπρου ο Σέρβος ΥΠΕΞ.

Ant1news

Συνεχίζει να παίζει "το παιχνίδι των ευθυνών" για το «ναυάγιο» στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπολύοντας νέες απειλές από το βήμα του συνεδρίου για θέματα ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη.

«Όλοι όσοι εμπλέκονται στις εξελίξεις στο Κυπριακό, πρέπει να αποφεύγουν βήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε ένταση»  τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος και επέρριψε ευθύνες για το αδιέδοξο στις συνομιλίες στην πλευρά Λευκωσίας – Αθήνας. «Δυστυχώς την περασμένη βδομάδα χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία στην ανατολική Μεσόγειο. Παρά την εποικοδομητική στάση της δικής μας πλευράς και της τ/κ, λυπούμαστε που έμειναν για άλλη μια φορά χωρίς λύση οι διαφορές στο νησί λόγω της αρνητικής στάσης της ε/κ πλευράς. Ενώ είναι ξεκάθαρη η στάση των πλευρών, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί κάποιες εταιρείες ενέργειας έγιναν μέρος των ανεύθυνων βημάτων της ε/κ πλευράς. Η δικαιοσύνη και το διεθνές δίκαιο επιτάσσουν οι υδρογονάνθρακες να ανήκουν σε όλες τις πλευρές στο νησί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, τόνισε πως θέλει να υπενθυμίσει ότι οι υδρογονάθρακες στη κυπριακή ΑΟΖ ανήκουν και στις δύο πλευρές (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους).   

Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε και η δήλωση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έκανε την παραπάνω δήλωση απαντώντας σε ερώτηση ακροδεξιού βουλευτή στην Εθνοσυνέλευση «γιατί, επί 12 χρόνια, 18 νησιά στο Αιγαίο βρίσκονται υπό την κατοχή της Ελλάδας;».

Την ίδια ώρα, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς για την διάσκεψη του Κραν Μοντανά ενώ την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Ωστόσο, στις 20:00 το βράδυ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βγάλει διάγγελμα για τις εξελίξεις στο μέτωπο του Κυπριακού.

Αυστηρό μήνυμα Κοτζιά για το παιχνίδι ευθυνών

Αυστηρό μήνυμα σχετικά με το παιχνίδι που άρχισε να παίζει η Τουρκία μετά το «ναυάγιο» της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον α' αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, με τον οποίο είχε σήμερα συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών.

 

«Για να είμαι συγκεκριμένος: Τι θέλανε οι Τούρκοι; Να συμφωνήσει η Ελλάδα να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκς που θα εισβάλλει στην Κύπρο τη συμφωνία με την υπογραφή της Ελλάδος ότι μπορεί να μπαίνουνε όποτε θέλουμε στην Κύπρο;», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Του το είπα (του Μ. Τσαβούσογλου) και θύμωσε λίγο αλλά πρέπει να το καταλάβει. Θέλανε ο στρατός που ετοίμασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και του οποίου ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων συνελήφθη στα κατεχόμενα, ως πραξικοπηματίας μαζί με δέκα ανώτερους αξιωματικούς, αυτός ο στρατός των πραξικοπηματιών να είναι εγγυητής της Δημοκρατίας και της συνύπαρξης των δύο Κοινοτήτων στην Κύπρο;

Παράλληλα εξήγησε ότι τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του πως οι αντιλήψεις τους «ξεπερνούν και καταρρακώνουν την παράδοση του δυτικού διαφωτισμού αλλά και της δυτικής πολιτικής κουλτούρας» επισημαίνοντας ότι «ο στρατός είναι υποταγμένος στην πολιτική και δεν είναι αυτός ο φορέας, ο έχων το δικαίωμα να αποφασίζει επί της πολιτικής». Απαντώντας ειδικότερα σχετικά με το παιχνίδι ευθυνών που άρχισε η 'Αγκυρα εξήγησε ότι είναι τόσο φανερή η ευθύνη της Τουρκίας για την κατάρρευση των συνομιλιών όσο φανερό είναι και αυτό που ζητούσε ενάντια στη Δημοκρατία, στον πολιτικό μας πολιτισμό και στο διεθνές δίκαιο.

 

«Η Τουρκία», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, «ομολόγησε ότι μας 'δούλευε' πέντε μέρες ότι δεν μπορεί, δεν θέλει ή δεν προτίθεται να κάνει αυτόν τον συμβιβασμό», «μόλις ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποφάσισε τον υποτιθέμενο συμβιβασμό να τον βάλει στο χαρτί» καθώς «ο κ. Τσαβούσογλου παρίστανε απέναντι στο Γενικό Γραμματέα ότι ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί».

 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Σέρβο ομόλογό του για τη θετική στάση που κρατά η χώρα του γύρω από αυτό το θέμα, επισημαίνοντας ότι είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και κατά συνέπεια έχει μεγάλη αξία η συμπαράσταση μίας χώρας όπως η δική του.

Αλλά και ο κ. Ντάτσιτς, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι όπως υποστηρίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο, έτσι και η Σερβία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

 

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε φίλοι, είμαστε αδέλφια, αυτή δεν είναι μία απλή φράση». «Είμαστε στενά συνδεδεμένοι μεταξύ μας και υποχρέωσή μας είναι να συνεχίσουμε», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι στα σερβικά αποκαλείται Σόλουμ, «αλλά εμείς δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις, όπως άλλες πλευρές».

Τις εξελίξεις στο κυπριακό συζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), Άντρο Κυπριανού με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα , στο Μέγαρο Μαξίμου.