X

Στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο

Έφτασε το West Capella στην Κύπρο. Υπό το βλέμμα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού οι εργασίες. Οι περιοχές που δέσμευσε η Τουρκία.

Ant1news

Το βράδυ της Τρίτης έφτασε, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο West Capella, το οποίο θα ξεκινήσει άμεσα τις ερευνητικές γεωτρήσεις.

Το γεωτρύπανο, που είχε ξεκινήσει από την Τενερίφη έφτασε δύο ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη από μήνες ώρα άφιξής του.

Η παροχής καυσίμων, νερού, τροφίμων, κτλ. Θα γίνει μέσα στο επόμενο 24ώρο από δύο σκάφη αναψυχής που βρίσκονται στο λιμάνι της Λεμεσού, ενώ ένα τρίτο σκάφος θα πλέει συνεχώς κοντά του για λόγους ασφαλείας.

Της έναρξης των εργασιών θα προηγηθεί σειρά ασκήσεων ασφαλείας.

Οι προετοιμασίες της γεώτρησης ξεκινούν σήμερα, γύρω από το σημείο που έχει επιλεγεί ως κύριο, καθώς η επιτόπια έρευνα με το υποβρύχιο ρομπότ ανέδειξε σημεία που επιβάλλουν την επιλογή ενός εκ των δύο εναλλακτικών σημείων γεώτρησης που επεξεργάστηκε η TOTAL.

Η Λευκωσία έχει εκδώσει NAVTEX για το οικόπεδο 11 από το πρωί της Τρίτης, ενώ η Τουρκία το απόγευμα της ίδιας μέρας δέσμευσε γειτονικά οικόπεδα (4, 5 και 6) της κυπριακής ΑΟΖ για τη διενέργεια ασκήσεων.

 

Επιπλέον, η Άγκυρα με τρεις παράτυπες ΝΟΤΑΜ, έχει «δεσμεύσει» περιοχές του FIR Λευκωσίας, σε περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, όπου ήδη λόγω της περιόδου υπάρχει πολύ πυκνή αεροπορική κίνηση, προκαλώντας, πέραν των άλλων επιπτώσεων και αναστάτωση σε υπερπτήσεις.

Πάντως, μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν υπήρξε καμία παρενόχληση ή πρόκληση από τουρκικής πλευράς.

Στο σημείο πλέουν δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας, οι οποίες αποσπάστηκαν από την Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου και βρίσκονται διακριτικά στο λιμάνι της Λάρνακας.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου, ενώ υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί κάθε νόμιμο δικαίωμά της διενεργώντας έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

Τουρκικό ΥΠΕΞ: εντελώς απαράδεκτες οι δηλώσεις Κοτζιά

Απάντηση στον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για τις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Tύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, Ντάτσιτς, σχετικά με το Κυπριακό, έστειλε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Μουφτούογλου.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτηρίζει “εντελώς απαράδεκτες” τις δηλώσεις του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, επιρρίπτοντας σε Αθήνα και Λευκωσία τις ευθύνες για το “ναυάγιο” στο Κραν Μοντανά.

 

“Πυρά” κατά Αναστασιάδη από τον τουρκικό Τύπο

Μεγάλη απρέπεια θεωρεί ο τουρκικός Tύπος τη δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη «οι Τουρκοκύπριοι να κόψουν τον “ομφάλιο λώρο” με την Τουρκία».

Για «δήλωση που εξοργίζει» κάνει λόγο η εφημερίδα Milliyet, ενώ η Yeni Akit γράφει «Κοίτα απρέπεια…».