X

Εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον για την τουρκική NAVTEX περιμένει η Λευκωσία

Η Λευκωσία καλεί την Άγκυρα να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο. Τρεις προϋποθέσεις για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων θέτει ο Αναστασιάδης.

Ant1news

Σε διάβημα προς την Ουάσινγκτον προβαίνει αύριο η κυπριακή κυβέρνηση για την προκλητική NAVTEX της Τουρκίας, στην οποία αναφέρεται ότι εκδόθηκε για τη δραστηριοποίηση πλοίου… του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η περιοχή που “δεσμεύει” περιλαμβάνει τμήματα των Οικοπέδων 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με στόχο το αμερικανικό πολεμικό σκάφος «να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή».

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, εξέφρασε έκπληξη για τις πληροφορίες για συμμετοχή αμερικανικού πολεμικού σκάφους σε ενέργεια της Τουρκίας. Αποταθήκαμε, είπε, στην αμερικανική πρεσβεία, η οποία εξέφρασε άγνοια και μας ενημέρωσε ότι θα διερευνήσει το θέμα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα προβεί σε διάβημα προς την Ουάσινγκτον.

Η Λευκωσία καλεί την Άγκυρα να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο

Η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των ΟΗΕ, για να επιστρέψουν εκεί οι νόμιμοι κάτοικοι της, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο κ. Κασουλίδης εκτίμησε ότι αυτό που περιλαμβάνει το “Σχέδιο Β” της Τουρκίας είναι εγκατάλειψη της βάσης των διαπραγματεύσεων, όπως την καθορίζει το ψήφισμα 1251 των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και συζήτηση με βάση τη λύση δύο κρατών ή τη συνομοσπονδία». Τέλος, ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι υποπτεύεται ότι «το “Σχέδιο Γ” είναι η προσάρτηση των κατεχομένων».

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, επισημαίνοντας ότι οι αναφορές είναι πολύ συγκεκριμένες, δηλαδή ότι θα πρέπει να επιστραφεί υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

 

Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι η αναφορά του για παραχώρηση των 5/6 του Αναπτυξιακού Προϋπολογισμού για τους Τουρκοκύπριους δεν έχει καμία σχέση με το Ταμείο για τους υδρογονάνθρακες. Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού θα διατίθενται τα πρώτα χρόνια τα 5/6 του Αναπτυξιακού Προϋπολογισμού της Ομόσπονδης Κύπρου στους Τουρκοκύπριους μέχρι να φθάσουν στο ίδιο επίπεδο με τους Ελληνοκύπριους.

 

Τρεις προϋποθέσεις θέτει o Νίκος Αναστασιάδης για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Με τα δεδομένα που θέτει η Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «αρκεί οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει να ικανοποιηθούν, δηλαδή η Τουρκία να δεχθεί τον τερματισμό των εγγυήσεων, τον τερματισμό των παρεμβατικών δικαιωμάτων, τα στρατεύματα να αποχωρήσουν για να μπορέσουμε σαν ανεξάρτητο κράτος να συμβιώσουμε ειρηνικά και να δημιουργήσουμε τις προοπτικές πραγματικά ειρηνικής συμβίωσης».