X

ΗΠΑ: δεν ζητήσαμε έκδοση NAVTEX από την Τουρκία

Η απάντηση της Ουάσιγκτον στη Λευκωσία, σχετικά με την έκδοση ναυτιλιακής οδηγίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ant1news

Ότι οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν έκδοση NAVTEX από την Τουρκία, για κινήσεις αμερικανικού στρατιωτικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ξεκαθαρίζει η Ουάσιγκτον στη Λευκωσία.

Όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ, η διευκρίνιση δόθηκε σε επικοινωνία που είχε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, με το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

«Η Ουάσιγκτον δεν αιτήθηκε έκδοσης Navtex, αλλά και ότι όλες οι στρατιωτικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, σε οιανδήποτε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη διεξάγονται, λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και τις αρμοδιότητες του παράκτιου κράτους, όπως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο», επαναβεβαίωσε η Πρέσβης Κάθλιν Αν Ντόχερτι.

Όπως τονίζεται στη σχετική απάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύσσει, να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Το θέμα προέκυψε μετά την έκδοση παράτυπης ναυτιλιακής οδηγίας από την Τουρκία, για αμερικανικό πολεμικό σκάφος, το οποίο θα ρυμουλκούσε υποβρύχια συσκευή την 31η Ιουλίου, σε ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή που είχε παρανόμως δεσμεύσει η Άγκυρα για έρευνες από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros».