X

“Τσαμπουκάς” τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο να πλησιάσει τον στόχο του. Θρίλερ σε εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναβάλλεται η γεώτρηση.

Ant1news

Τέσσερα τουρκικά πλοία εμπόδισαν το ιταλικό γεωτρύπανο Sapiem να κινηθεί προς τον στόχο «Σουπιά», όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τουρκική φρεγάτα επιχείρησε να συγκρουστεί με το γεωτρύπανο, όμως η σύγκρουση αποφεύχθηκε χάρη στον ελιγμό του καπετάνιου του ιταλικού πλοίου, ο οποίος συνέχισε την πορεία προς το στόχο του. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ΑΝΤ1 Κύπρου, η προσπάθεια παρεμπόδισης ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί και συνεχίζεται.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για έξι πλοία που έχουν παραταχθεί εμποδίζοντας το πλωτό γεωτρύπανο να κινηθεί προς τον νέο του στόχο, αναφέροντας επίσης ότι λόγω των επικίνδυνων ελιγμών τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλεια των εργαζομένων του, αφού το μέγεθός του δεν του επιτρέπει τέτοιου είδους ελιγμούς. 

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, το ίδιο περιστατικό επαναλήφθηκε τέσσερις φορές από το πρωί, όταν το γεωτρύπανο της ΕΜΙ αποχώρησε για να πάει προς το Μαρόκο, όπου θα συνεχίσει τις έρευνές του, αναγκάζοντάς το όμως να αλλάξει πορεία.

Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώνει με τη σειρά του τους Ευρωπαίους ηγέτες, που βρίσκονται στη Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά», αλλά, δήλωσε, «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ήδη το γεωτρύπανο αναχώρησε για το Μαρόκο, ενώ για το επεισόδιο ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αναμένει η Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή στις Βρυξέλλες της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», Παύλο Ξανθούλη, μετά τις σημερινές εξελίξεις η Λευκωσία επιδιώκει πλέον ξεκάθαρη διασύνδεση της ευρωτουρκικής συνάντησης κορυφής, που προγραμματίστηκε για τις 26 Μαρτίου, στη Βάρνα, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ.

To ίδιο σκηνικό είχε λάβει χώρα και στις 9 Φεβρουαρίου, οπότε και το ιταλικό γεωτρύπανο είχε έρθει πρώτη φορά αντιμέτωπο με την τουρκική προκλητικότητα. Για το επεισόδιο αυτό τα τουρκικά Μέσα δημοσίευσαν διάλογο μεταξύ των πιλότων του ιταλικού και τουρκικού πλοίου, τους οποίους όμως τα κυπριακά μέσα διαψεύδουν.

Χθες τα μεσάνυχτα έληξε η Navtex που είχε παράνομα εκδώσει η Τουρκία στην περιοχή, η οποία προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση από τη Λευκωσία. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Λακκοτρύπη, το ιταλικό γεωτρύπανο κατευθύνεται τώρα προς το λιμάνι της Λεμεσού, για φορτο-εκφορτώσεις και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς το Μαρόκο.

 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται στην άτυπη Σύνοδο των ηγετών στις Βρυξέλλες, όπου θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ θα προβεί παράλληλα σε διάβημα προς τον ΟΗΕ

Κατηγορεί την Ε.Ε. για μονομερή στάση στην ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα

«Η Ε.Ε. δεν πρέπει να τηρεί μονομερή στάση σε αυτά τα θέματα. Αν το κάνει, η Τουρκία αναμφίβολα θα αντιδρά» ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός για την Ε.Ε., Ομέρ Τσελίκ, επαναλαμβάνοντας κι αυτός με τη σειρά του ότι η Τουρκία δεν επιτρέψει σε καμία περίπτωση να παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο ότι ευθύνεται «τόσο η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και η μονομερής στάση της Ε.Ε., η οποία είναι λάθος».

Κατά τον Ομέρ Τσελίκ «για τις έρευνες φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο χρειάζεται η έγκριση της τουρκοκυπριακής πλευράς και της ελληνοκυπριακής που είναι από κοινού ιδιοκτήτες του φυσικού πλούτου».

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι «η Ε.Ε. έκανε λάθος που ενέταξε τον ελληνοκυπριακό τομέα χωρίς να έχει λύσει το θέμα των συνόρων της με την Ε.Ε. και χωρίς να έχει διευθετήσει το πρόβλημα με τους Τουρκοκύπριους», προσθέτοντας ότι «τώρα οι περιοχές στις οποίες έχει ανακηρύξει την ΑΟΖ της συγκρούονται με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».