X

Εντείνουν την ανησυχία της Αθήνας οι νέες προκλήσεις της Άγκυρας

Επιμένουν στην συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ εντείνονται οι πιέσεις για τους δύο φυλακισμένους στρατιωτικούς.​

Ant1news

Με ρητορική που ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης στην Κύπρο, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ακντάγ όχι μόνο ζητάει μερίδιο για την Τουρκία από τα κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά διαμηνύει ότι θα υποστηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με κάθε τρόπο.

Ο Ακντάγ έδωσε συνέντευξη στο τουρκικό ιδιωτικό κανάλι "Χαμπέρτουρκ", και, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, δήλωσε:

«Ο φυσικός πλούτος τη Κύπρου ανήκει ισότιμα και στις δύο κοινότητες εκεί. Δεν μπορούν οι Ελληνοκύπριοι να λένε ότι “εγώ θα φέρω τους Ιταλούς, θα φέρω τον τάδε ή τον δείνα, θα δημιουργήσω τετελεσμένα και μην φοβάστε θα δώσω από τα κέρδη μερίδιο και στους Τουρκοκύπριους”. Οι συμφωνίες γίνονται και από τις δύο πλευρές. Σε αντίθετη περίπτωση δεν τις αποδεχόμαστε. Εμείς μεταφέραμε νερό στην “ΤΔΒΚ” , τώρα μεταφέρουμε ηλεκτρισμό, το υπουργείο μας προχωρά σε διάφορα πρότζεκτς. Εμείς προσπαθούμε, ώστε οι ομοεθνείς μας εκεί να ζήσουν μια καλύτερη και άνετη ζωή», ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Αυστηρή προειδοποίηση του Ταξίαρχου Κιμουρτζή

Αυστηρή προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση απηύθυνε ο ταξίαρχος Παναγιώτης Κιμουρτζής κατά την τελετή ανάληψη των καθηκόντων του διοικητή της 96ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, στη Χίο.

"Σκοπός μας όπως πάγια διατυπώνει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν είναι να διεξάγουμε πόλεμο. Άλλωστε είμαστε μια χώρα φιλειρηνική και συνεχώς το μήνυμα αυτό κοινοποιούμε στους γείτονες μας. Κυρίαρχος στόχος μας αποτελεί η νίκη στη μάχη της αποτροπής. Όμως εάν απαιτηθεί και απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα των ιερών χωμάτων της Χίου, η Ταξιαρχία θα είναι έτοιμη να καταστρέψει κάθε επίδοξο επιβουλέα", δήλωσε ο Ταξίαρχος, σύμφωνα με το politischios.gr.

Αιχμάλωτοι για 21ημέρα οι Έλληνες στρατιωτικοί 

Εν τω μεταξύ, για 21η ημέρα, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν αιχμάλωτοι χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, στις φυλακές της Αδριανούπολης. 

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι οι «δύο» είναι όμηροι της Τουρκίας. 

Σε δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ research για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων φοβάται επεισόδιο με την Τουρκία. Στο ερώτημα ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα, το συντριπτικό ποσοστό του 92,5% απαντά η Τουρκία και ακολουθεί η Αλβανία (47%) και τα Σκόπια (37%).

Σε ανακοίνωση του Τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται «η διεξαγωγή τουρκικής άσκησης την ημέρα εορτασμού απελευθέρωσης της Ελλάδος, παραβιάζει την πρόβλεψη περί μη διεξαγωγής ασκήσεων κατά τη διάρκεια των κυριότερων εθνικών και θρησκευτικών εορτών, της διμερούς (Ελλάδος - Τουρκίας) συμφωνίας Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Από την αρχή του τρέχοντος έτους η γειτονική χώρα κλιμακώνει την ένταση με προκλήσεις στην μεθόριο, όπως τις εσκεμμένες συγκρούσεις τόσο της κανονιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού όσο και του περιπολικού ανοικτής θαλάσσης της  Ελληνικής Ακτοφυλακής στην περιοχή των Ιμίων, της σύλληψης και φυλάκισης των δύο στελεχών του Στρατού Ξηράς στον Έβρο και τέλος της αθέτησης μέτρου της συμφωνίας οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι κ.κ. ΥΕΘΑ και ΑΝΥΕΘΑ πρέπει να διαχειριστούν την νέα κατάσταση παραμερίζοντας προσωπικά συμφέροντα και πολιτικές. Η Κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καλείται να λειτουργήσει θεσμικά χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα διπλωματικά εργαλεία και τους διαύλους επικοινωνίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο για την διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή».