X

Οι Τούρκοι στρατηγοί πιέζουν τον Ερντογάν για ναυτική βάση στα Κατεχόμενα

Υπό εξέταση και η επαναλειτουργία του αεροδρομίου στο Λευκόνοικο για στρατιωτική χρήση.

Ant1news

Πιέσεις δέχεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τα “γεράκια” στην πατρίδα του, προκειμένου να επανεξετάσει την αναγκαιότητα δημιουργίας ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Μετά την τοποθέτηση Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη μία βάση στην Κύπρο, αφού είναι τόσο κοντά για να επέμβει σε “περίπτωση ανάγκης”, άρχισαν να φουντώνουν οι αντιδράσεις των στρατιωτικών.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη, ο απόστρατος αντιναύαρχος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Τζεμ Γκιουρντενίζ, μιλώντας στην εφημερίδα ‘Milliyet’ χαρακτήρισε την εγκαθίδρυση μίας στρατιωτικής βάσης στο ψευδοκράτος ως «ζωτικής σημασίας» για την Τουρκία.

«Μετά την επιχείρηση το ’74, η Τουρκία επέδειξε τη μεγάλη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή. Επομένως, για να διασφαλίσει τη μεγάλη στρατιωτική παρουσία από ξηράς και τη στρατηγική ασφαλείας, απαιτείται να εγκατασταθεί και μία ναυτική βάση», δήλωσε. Μάλιστα υποστήριξε ότι το πλησιέστερο σημείο της Τουρκίας απέχει 100 χλμ. Μακριά από την Κύπρο, αναφερόμενος στην περιοχή Τάσουτζου της Μερσίνας, όπου δεν υπάρχει ναυτική βάση.

«Η πιο κοντινή ναυτική βάση είναι αυτή του Ακσάζ, αλλά για να κερδίσουμε 20 ώρες ταξίδι, πρέπει να εγκαθιδρύσουμε μία βάση στο νησί, προκειμένου να συνδράμει στις όποιες ανάγκες των τουρκικών πολεμικών πλοίων», υποστήριξε ο Τούρκος ναύαρχος εν αποστρατεία.

 

Αντίθετα, την αύξηση του αριθμού των Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο, για την οποία μίλησε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Γκιουρντενίζ τη βρίσκει πολύ σωστή. «Η δήλωση όχι μόνο για μείωση αλλά αντίθετα για αύξηση των Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο είναι μία δήλωση που εξασφαλίσει το μέλλον και τη σημαντική γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας.

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, πάντως, στην εισηγητική του έκθεση, - έτσι όπως αυτή διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας - αναφέρει ως επιχείρημα για την δημιουργία της βάσης ότι «εκτός της διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της “ΤΔΒΚ”, μία τέτοια ναυτική βάση θα φυλάσσει τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, θα εμποδίσει παραβιάσεις στις θαλάσσιες ενεργειακές ζώνες και θα προσφέρει στην Άγκυρα ισχυρότερα διαπραγματευτικά χαρτιά στο μέλλον».

Η Τουρκία έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο μία αξιοπρόσεκτη ναυτική δύναμη, αποτελούμενη από δύο υποβρύχια και 14 πολεμικά πλοία. Η συγκεκριμένη δύναμη υποστηρίζεται είτε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας είτε της Μερσίνας, αλλά επειδή πρέπει να μοιράζεται τα συγκεκριμένα λιμάνια και με εμπορικά πλοία, δεν είναι εύκολος ο ανεφοδιασμός των πλοίων, όπως θα γινόταν σε μία ναυτική βάση.

Ο αναλυτής Ντεβρίμ Γιαϊλαλί, μιλώντας στο τουρκικό think tank “Al Monitor”, εκτιμά ότι μία μόνιμη ναυτική βάση της Τουρκίας στα Κατεχόμενα της Κύπρου θα ήταν μία από τις σημαντικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. «Θα παρέχει συγκεκριμένες διευκολύνσεις στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Αλλά, κυρίως, ο χρόνος που χρειάζεται ένα πολεμικό πλοίο να φτάσει στις ζώνες επιχειρήσεων θα μειωθεί κατά πολύ, επιτρέποντάς του επίσης να παραμείνει εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κι αυτό είναι μεγάλο κέρδος», υποστηρίζει ο Γιαϊλαλί, ο οποίος μάλιστα θεωρεί ως ιδανικές περιοχές για μία τέτοια ναυτική βάση τη Μόρφου ή την Αμμόχωστο.

 

Σχέδια για επαναλειτουργία αεροδρομίου στα Κατεχόμενα

Εκτός από τη ναυτική βάση, πάντως, η Τουρκία, σύμφωνα με το “Al Monitor”, εξετάζει και το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου σε λειτουργία κι ένα παλαιό πολιτικό αεροδρόμιο, το οποίο βρίσκεται στο Λευκόνοικο, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες της Πολεμικής της Αεροπορίας στη Μεσόγειο. «Προς το παρόν όμως συζητείται, χωρίς να έχει αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία για δράση», επισημαίνει το “Al Monitor”.