X

Τουρκικά ΜΜΕ: η κρίσιμη τριμερής για το Κυπριακό και η αναγνώριση της ανησυχίας της Λευκωσίας

Παράλογες χαρακτηρίζει Τούρκος αρθρογράφος τις απαιτήσεις της Άγκυρας.

Ant1news

Ιδιαίτερη σπουδαιότητα δίνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην άτυπη τριμερή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων για το Κυπριακό. Άλλωστε, το Κυπριακό θα είναι επίσης ανάμεσα και στα θέματα που θα συζητήσουν το απόγευμα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπως αναφέρεται στα τουρκικά ΜΜΕ.

Μάλιστα, κάποια μέσα χαρακτηρίζουν την τριμερή και ως “κρίσιμη”, καθώς η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα αποτελέσει αφορμή για έντονες διαβουλεύσεις στο Κυπριακό ή θα καθορίσει ακόμη και την τύχη των διαπραγματεύσεων.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας - Ελλάδας - Μ. Βρετανίας (εγγυητριών δυνάμεων για το Κυπριακό), Τσαβούσογλου - Κοτζιά - Χαντ θα είναι οι εγγυήσεις και ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο. Η τουρκική εφημερίδα γράφει ακόμη ότι κατά τις χωριστές συναντήσεις που θα έχει την Παρασκευή και το Σάββατο ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε., Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για το αν θα συνεχιστούν ή όχι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

 

Σε δημοσίευμα με τίτλο “Σύνοδος για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη” στην ιστοσελίδα του τουρκικού καναλιού NTV, αναφέρεται ότι στη σύνοδο Τσαβούσογλου-Κοτζιά-Χαντ θα συμμετάσχει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, o οποίος θα συζητήσει με τους τρεις Υπουργούς Εξωτερικών το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος, Μετίν Μουνίρ, σε άρθρο του στο αντιπολιτευόμενο “T24”, θεωρεί παράλογες τις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Δηλ. την απαίτηση για συνέχιση των εγγυήσεων που περιλαμβάνει και το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης, καθώς και τη παραμονή Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο.

Στο άρθρο του, με τίτλο «Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη λύση στην Κύπρο είναι οι Τούρκοι», ο δημοσιογράφος εξηγεί ότι ακόμη και αν δεν μπορεί να πείσει κανέναν, θέλει να εξηγήσει γιατί σκέφτεται έτσι. «Δεν ισχυρίζομαι ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι καλύτεροι. Αλλά το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί κυρίως λόγω κάποιων υπερβολικών και κατά κάποιον τρόπο παράλογων απαιτήσεων της τουρκικής πλευράς. Μια από τις πιο σημαντικές απαιτήσεις είναι η συνέχιση των εγγυήσεων που περιλαμβάνει και το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης και την παραμονή των Τούρκων στρατιωτών για να προστατεύουν τους Τουρκοκυπρίους. Η Τουρκία δεν χρειάζεται ούτε συμφωνία εγγυήσεων, ούτε στρατιώτες στο νησί, για να κάνει επέμβαση. Στις μέρες μας, ένα κράτος για να επέμβει σε ένα άλλο είναι αρκετό να είναι ισχυρό, δεν έχει ανάγκη τις συμφωνίες εγγυήσεων. Παράδειγμα η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη κλπ.», αναφέρει.

 

Ο Τούρκος αναλυτής υποστηρίζει ότι έχουν δίκιο οι Ελληνοκύπριοι να μην αποδέχονται καμιά συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τουρκικές εγγυήσεις και στρατό. «Εάν εσύ είχες 40.000 Έλληνες στρατιώτες στα σύνορά σου, θα ήσουν ήσυχος; Για να υπάρξει λύση στην Κύπρο, πρέπει να υπάρξει πλήρης απομάκρυνση στρατευμάτων», αναφέρει.

Ο Μετίν Μουνίρ εκτιμά ακόμη ότι το άλλο ζήτημα που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας είναι το αίτημα της τουρκικής πλευράς για δικαίωμα βέτο. «Εάν έχεις δικαίωμα βέτο παντού, σημαίνει ότι δεν διαχειρίζεστε μαζί το νησί, αλλά μόνος σου. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο τέτοιο μοντέλο ομοσπονδίας, όπου η μειοψηφία να διοικεί την πλειοψηφία» υπογραμμίζει.

«Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά στις διαπραγματεύσεις επικρατεί ο φόβος, η ανασφάλεια και το συναίσθημα κατωτερότητας. Αν συνεχίσουμε με αυτά τα μυαλά, δεν θα μας “αποτελειώσουν” οι Ελληνοκύπριοι αλλά η ανομία, η μη εξουσία, η χαλαρότητα και η διαφθορά στην “ΤΔΒΚ” που δεν κατάφερε να γίνει κράτος. Ο δρόμος που οδηγεί στη λύση δεν περνάει από τη δημαγωγία και το παραμύθιασμα, αλλά από την πραγματικότητα», καταλήγει.