X

Τζέρεμι Χαντ: δεν είναι αδύνατη η λύση του Κυπριακού

«Μια ομοσπονδιακή δομή  θα είναι καλύτερη λύση για όλους όσοι ζουν στην Κύπρο», δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ…

Ant1news

Ως ένα ζήτημα που υφίσταται μεν επί πολύ καιρό αλλά δεν είναι αδύνατο να λυθεί, χαρακτήρισε το Κυπριακό ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, μιλώντας σε εκδήλωση στο περιθώριο του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ.

Δίνοντας το “παρών” στην καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση της οργάνωσης “Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου”, το βράδυ της Κυριακής, πρώτης ημέρας του κομματικού συνεδρίου, ο κ. Χαντ επανέλαβε τη βρετανική στήριξη στο ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης και δήλωσε «απολύτως αποφασισμένος» να γίνει η δουλειά που απαιτείται ώστε να επιτευχθεί η λύση.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η Βρετανία «έχει πολύ μεγάλη ευθύνη, ως χώρα με θαυμάσιους ιστορικούς δεσμούς με την Κύπρο, να κάνει ό, τι μπορεί για να διευκολύνει μία λύση σε αυτό το πολύχρονο ζήτημα, το οποίο ωστόσο εν τέλει δεν είναι αδύνατο να λυθεί».

Σε κάθε περίπτωση, ο Βρετανός ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι το στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό και ότι «υπάρχει μια ομοσπονδιακή δομή που θα είναι καλύτερη λύση για όλους όσοι ζουν στην Κύπρο», υπογράμμισε ο Τζέρεμι Χαντ

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι είναι δύσκολη πρόκληση η τήρηση ισορροπιών ανάμεσα στα εμπλεκόμενα συμφέροντα της Κύπρου και τα εθνικά συμφέροντα των εμπλεκομένων χωρών.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι όπως και στις διαπραγματεύσεις για το Brexit έτσι και για το Κυπριακό πρέπει να επιδειχθεί «αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα». Πρόσθεσε ότι η λύση δεν επιτεύχθηκε μεν στο Κραν Μοντανά, αλλά δεν απείχε πολύ. «Υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να την κάνουμε», συμπλήρωσε Βρετανός ΥΠΕΞ.