X

Τσαβούσογλου: Δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν τα δικαιώματά μας στην Μεσόγειο

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για το Κυπριακό και την ανατολική Μεσόγειο και ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψουν μονομερείς ενέργειες.

Ant1news

Για το Κυπριακό και και την ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέδριο με θέμα "Δίκαιο και Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο", στο οποίο συμμετείχε και ο λεγόμενος ‘υπουργός Εξωτερικών’ του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι.

Όπως μεταδίδει η Μαρία Ζαχαράκη από την Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις και εξέφρασε την άποψη ότι “δεν έχει σημασία να καθίσουμε πάλι σε ένα τραπέζι, μόνο και μόνο για να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, πρέπει να έχουν και αποτέλεσμα”. Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για μία λύση ομοσπονδίας στη βάση της διζωνικότητας και της πολιτικής ισότητας δεν πέτυχαν και τώρα αναζητείται πάλι πως θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι “θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας γύρω από το νησί. Η έγνοια μας δεν είναι να καβγαδίσουμε με κανέναν, είναι να μοιραστεί δίκαια ο πλούτος”.

Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψουν μονομερείς ενέργειες στην Κύπρο και ότι είναι πλέον σε θέση να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπριων με ουσιαστικά βήματα. “Πρώτα θα κάνουμε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Τουρκίας. Κι έπειτα θα συνεχίσουμε αυτές τις γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει αρμοδιότητα η ΤΔΒΚ κατόπιν πρόσκλησής της, δηλαδή γύρω από το νησί”, ανέφερε τονίζοντας ότι δεν θα χαρίσουν σε κανέναν ούτε τα δικαιώματα της Τουρκίας ούτε των Τουρκοκυπριων στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Οζερσάι: Αν συμφωνήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορούμε να ξεκινήσουμε από κοινού τις γεωτρήσεις

Στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη στάση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων επικέντρωσε την ομιλία του ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου με θέμα «Δίκαιο και Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο’.

«Αυτό που θα δοκιμαστεί στις επόμενες μέρες είναι η ειλικρίνεια της διεθνούς κοινότητας για συνεργασία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο Οζερσάι επισημαίνοντας ότι το φυσικό αέριο της περιοχής θα μπορούσε να αποτελέσει όχημα για λύση.

O Οζερσάι υπενθύμισε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση από τη μια συνεργάζεται με την Αίγυπτο και από την άλλη με το Ισραήλ και την Ελλάδα, κάνοντας διάφορα βήματα για την άμυνα και ασφάλεια στο πλαίσιο της Ε.Ε.

«Όπως και στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, έτσι νομίζω ότι χρειάζεται μια υποδειγματική αλλαγή και στην άμυνα και τη στρατιωτική συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο εναντίον των Ελληνοκυπρίων», ανέφερε ο Οζερσάι, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία εύρεσης ενός κοινά αποδεκτού τρόπου ώστε να τεθεί τέλος στο προσφυγικό και την ανθρωπιστική κρίση που βιώνεται στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων για αμοιβαίες εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες. «Αυτό θα ήταν το ιδανικό», είπε. «Και αυτό το ιδανικό να εξασφαλίζονταν με μία περιεκτική λύση. Αλλά ακόμη κι αν δεν υπάρχει μία τέτοια λύση, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη συνεργασία έστω των μερών ακόμη και χωρίς λύση. Μία οικονομική συνεργασία θα μπορούσε να εξαλείψει τον κίνδυνο των συγκρούσεων και της αστάθειας», κατέληξε ο Κουντρέτ Οζερσάι.

O T/K αξιωματούχος κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι από το 2011 προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα προς όφελός της στην ανατολική Μεσόγειο, παρόλο που η τουρκοκυπριακή πλευρά διαμαρτυρόταν συνεχώς, προκειμένου να μη χάσει τα δικαιώματά της. Ανέφερε επίσης ότι ακόμη και την περίοδο που συζητούνταν το σχέδιο Ανάν, η ελληνοκυπριακή πλευρά καθόριζε την ΑΟΖ της στην ανατολική Μεσόγειο και τότε η Τουρκία μαζί με την τουρκοκυπριακή πλευρά αντέδρασαν λέγοντας ότι «έχουμε κι εμείς δικαιώματα εδώ. Είναι μία περιοχή αμφισβητούμενη εδώ. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς την συγκατάθεση όλων των πλευρών».

Ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε ότι η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν να εξασφαλίσει πρώτα το στάτους κβο χωρίς περιεκτική λύση.

 

Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι μετά το 2011 με τη συμφωνία καθορισμού υφαλοκρηπίδας μεταξύ ΤΔΒΚ και Τουρκίας και οι ίδιοι άρχισαν να κάνουν ουσιαστικά βήματα στην περιοχή, απαντώντας στην ελληνοκυπριακή πλευρά με συμφωνίες αδειοδότησης για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. «Όσο βρίσκονταν στην περιοχή οι Ελληνοκύπριοι άλλο τόσο βρίσκονταν και οι Τουρκοκύπριοι που έχουν ίδια δικαιώματα στην περιοχή», ανέφερε.

Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός είπε ότι ως απάντηση στις πιθανές ενστάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν ξεκινήσει από τώρα πρόγραμμα σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ακόμη ότι πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά πως παρά τις αδειοδοτήσεις που έχουν δώσει μέχρι στιγμής για έρευνες και γεωτρήσεις, αν συμφωνήσουν με την τουρκοκυπριακή πλευρά μπορούν να ξεκινήσουν από κοινού τις γεωτρήσεις.