X

Οικονομία, Τρομοκρατία κι Ενέργεια στις συζητήσεις της Β. Νούλαντ με Σαμαρά και Βενιζέλο

Σε αυτά τα τρία μέτωπα εστιάστηκαν οι συζητήσεις της Βικτόρια Νούλαντ με τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ant1news



Του Γιώργου Βλαβιανού

Οικονομία, τρομοκρατία κι ενέργεια ήταν τα ζητήματα που κυρίως απασχόλησαν την υφυπουργό Εξωτερικών των Ην. Πολιτειών αρμόδια σε θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Βικτόρια Νούλαντ, στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η αμερικανή διπλωμάτις συναντήθηκε επίσης με αμερικανούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ενώ επισκέφθηκε και το Κέντρο της Microsoft όπου όπως επεσήμανε «νέοι προχωρούν την ελληνική οικονομία στο επόμενο επίπεδο».

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Ευ. Βενιζέλο τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος και ΗΠΑ είναι επικεντρωμένες στην υποστήριξη της Ελλάδος μέσω της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και της διπλής ατζέντας των αναδιαρθρώσεων και της επανεκκίνησης της ανάπτυξης. Οι αμερικανοί επιχειρηματίες που συνάντησε στην Αθήνα, είπε η κυρία Νούλαντ, υποστήριξαν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που επιχειρεί η κυβέρνηση και «όλοι περιμένουμε να δούμε να εφαρμόζονται αυτά τα μέτρα κυρίως όσον αφορά την επανεκκίνση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας».

Η Βικτόρια Νούλαντ χαρακτήρισε ως κλειδί για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου (Τ-ΤΙΡ) ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Ελλάδα έχει την Προεδρία της ΕΕ το εξάμηνο αυτό επειδή μαζί μπορούμε πραγματικά να επανεκκινήσουμε τη διαπραγμάτευση όσον αφορά τη συμφωνία. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα την υποστηρίζει. Είναι η μηχανή για το κοινό οικονομικό μας μέλλον. Δεν είναι μόνον για τις θέσεις εργασιών και την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά είναι επίσης για την ηγεμονία μας στην παγκόσμια οικονομική κοινότητα και την διασφάλιση του τρόπου ζωής που μας προσφέρει η ελεύθερη αγορά» τόνισε η αμερικανή αξιωματούχος.

Τέλος  όπως δήλωσε στους διπλωματικούς συντάκτες συζήτησε όλα τα φλέγοντα περιφερειακά και παγκόσμια θέματα, για τη Συρία, το Ιράν, την Κύπρο, τη Λιβύη, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, για το ΝΑΤΟ ( όπου η ίδια διετέλεσε μόνιμη αντιπρόσωπος των Ην. Πολιτειών μετά τον Νίκολας Μπερνς), τη συνεργασία στα θέματα τρομοκρατίας και φυσικά για την ενέργεια που αποτελεί «μηχανή για την ανάπτυξη, για κυριαρχία και ανεξαρτησία εδώ και στην Ευρώπη».