X

Σε καλό κλίμα η συνάντηση με τον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή

Σε θετικό κλίμα έγινε η συνάντηση του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή με τον ΓΓ του ΥΠΕΞ πρέσβη Αναστάσιου Μητσιάλη

Ant1news



Του Γιώργου Βλαβιανού 

Πέραν των δύο ωρών διήρκησε η πρώτη συνάντηση του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη κ. Αναστάσιου Μητσιάλη, στο πλαίσιο των «χιαστί» συναντήσεων που συμφωνήθηκαν στη Νέα Υόρκη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Αχμέτ Νταβούτογλου. Αντιστοίχως στην Άγκυρα ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης συναντήθηκε με τον Υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου. 

Όπως έγινε γνωστό από τουρκοκυπριακής πλευράς, οι δύο διαπραγματευτές θα ανταλλάξουν απόψεις για τα αποτελέσματα των πρώτων συνομιλιών τους αργότερα σήμερα τηλεφωνικώς. Οι «χιαστί» συναντήσεις θα συνεχισθούν καθ’ όσον διάστημα αυτό θα είναι χρήσιμο για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος. 

Ο κ. Οζερσάι μιλώντας σε τ/κύπριους δημοσιογράφους μετά από γεύμα που του παρέθεσε σε κεντρικό ξενοδοχείο ο κ. Μητσιάλης δήλωσε ότι η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και ότι η λύση στο Κυπριακό θα δοθεί από τις δύο κοινότητες. Φυσικά, επεσήμανε, η όποια βοήθεια από Άγκυρα ή Αθήνα είναι ευπρόσδεκτη. 

Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνάντησης στο ΥΠΕΞ ο κ. Οζερσάι έγραψε στο Twitter, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτριά μας στην Πόλη Μαρία Ζαχαράκη ότι «Δεν ήρθαμε να δείρουμε τον αμπελουργό, αλλά να φάμε σταφύλια», δίδοντας το μήνυμα με την παροιμία αυτή, ότι πήγαν στην Αθήνα για να κάνουν δουλειά και να έχουν αποτέλεσμα, και όχι να κατηγορήσουν οποιονδήποτε. 

Οι επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα θα αναπτύξουν έναν κλίμα υγιούς διαλόγου για να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις είχε δηλώσει πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα στον ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Αναντολού, ο Κουντρέτ Οζερσάι. 

Είναι φυσικό η Αθήνα να θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους στις συναντήσεις αυτές καθώς βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, σε πλαίσιο διαδικαστικό. Ήδη υπάρχουν πολλές αντιδράσεις στην Κύπρο, αναφορικά με το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου και γι’ αυτό συνιστώνται προσεκτικές κινήσεις. Χαρακτηριστική του κλίματος στο νησί είναι η απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή ελήφθη με μικρή πλειοψηφία γεγονός που δείχνει ότι το ίδιο το κόμμα είναι διχοτομημένο. Πάντως, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, έλεγαν στον ΑΝΤΕΝΝΑ ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε πολύ καλό κλίμα χωρίς όμως να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες.