X

Εντονος διάλογος Βενιζέλου και Αλβανού Υπεξ για μειονοτικά ζητήματα

Η διοικητική αναδιάρθρωση στην Αλβανία αποτέλεσε σημείο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών.

Ant1news

Του Γιώργου Βλαβιανού 

Έντονο τηλεφωνικό διάλογο είχε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Αλβανό ομολόγό του Ντιτμίρ Μπουσάτι για το εν εξελίξει ζήτημα της διοικητικής αναδιάρθρωσης στην Αλβανία, που μεταβάλλει τις αυτοδιοικητικές οντότητες σε περιοχές ιδιαίτερης σημασίας για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Για το θέμα ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί αύριο στην Αθήνα με τον Ευάγγελο Ντούλε πρόεδρο του κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αντιπροέδρου του αλβανικού Κοινοβουλίου.

Η σημερινή τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο υπουργών έρχεται σε συνέχεια επιστολής που είχε δοθεί στον κ. Μπουσάτι στις 10 Ιουνίου καθώς και σειράς διπλωματικών διαβημάτων σχετικά με την υπόθεση. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη, για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, να προχωρεί η επίλυση των ανοικτών θεμάτων χωρίς να προστίθενται νέα.

Η εν εξελίξει διαδικασία μεταρρύθμισης στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αλβανία προβλέπει μεταξύ άλλων και τη μείωση των διοικητικών μονάδων σε 150 από 374 που είναι σήμερα μέσω συγχωνεύσεων και συνενώσεων.

Η Αθήνα μαζί με την Εθνική μειονότητα έχουν ως μέλημα να παραμείνει αναλλοίωτος δημογραφικά και ιδιοκτησιακά ο μειονοτικός χώρος αλλά και περιοχές που κατοικούνται κατά πλειοψηφία από ομογενειακό ή ελληνοβλαχικό στοιχείο και βρίσκονται εκτός των «μειονοτικών ζωνών».

Οι αλλαγές που προτίθενται να κάνουν οι Αλβανοί θα καταρτισθούν σε νομοσχέδιο το οποίο θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια του αλβανικού κοινοβουλίου την 31η Ιουλίου 2014.