X

Σημαντικές διμερείς επαφές Βενιζέλου στην Άγκυρα

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και με τον νέο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ant1news

Του Γιώργου Βλαβιανού

Σημαντικές διμερείς επαφές είχε στην Άγκυρα, στο περιθώριο της τελετής παράδοσης και παραλαβής στο τουρκικό προεδρικό Μέγαρο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Εκτός από κατ ιδίαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον από σήμερα υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός είχε σειρά επαφών με ξένους ηγέτες και υπουργούς.

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, μετά την τελετή, ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Τ. Ερντογάν, καθώς και με τον νέο πρωθυπουργό Α.  Νταβούτογλου. Κατά τη συνομιλία του μάλιστα με τον Τσαβούσογλου τα όσα είπε ο τελευταίος έδειχναν ότι μάλλον επρόκειτο να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, πράγμα που έγινε σήμερα, όταν ο Α. Νταβούτογλου ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Καίριο σημείο της επίσκεψης Βενιζέλου στην Άγκυρα ήταν το γεγονός ότι προβλήθηκε το Κυπριακό απρόσμενα, καθώς στο περιθώριο των τελετών για την έναρξη της θητείας του Ερντογάν ως προέδρου της δημοκρατίας, ο Έλληνας υπουργός μετέφερε συγχαρητήρια επιστολή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Η επιστολή επιδόθηκε μέσω διπλωματικής οδού και αποτέλεσε την αφορμή να τεθεί από ελληνικής πλευράς θέμα Κυπριακού. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι αυτό συνιστά «κλειδί» και για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις κάτι που έκανε σαφές τόσο με δηλώσεις του στην Άγκυρα όσο και κατά τις επαφές του στην τελετή.

Σε μια περίοδο που διεθνή ζητήματα όπως το Ιράκ, η Συρία και πολύ περισσότερο οι δραστηριότητες των τζιχαντιστών αυξάνουν τις πιέσεις προς την Άγκυρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε το «σημαντικό ρόλο της Τουρκίας» σε ζητήματα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τονίζοντας ότι η Άγκυρα «δεν πρέπει να είναι μέρος του προβλήματος».

Ο Έλληνας υπουργός κατά τις επαφές του προσπάθησε να δείξει ότι το Κυπριακό είναι το πιο ήπιο θέμα που έχει να διαχειρισθεί η Άγκυρα στη φάση αυτή. Η επίλυση του θα έχει θετική συμβολή στις σχέσεις με την Ελλάδα, η οποία αν ληφθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις περιοχής, είναι η πιο «συμπαθής» γειτονική χώρα της Τουρκίας και μάλιστα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας του νέου τούρκου προέδρου συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Είχε επίσης σειρά επαφών με ηγέτες και υπουργούς χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Μαλαισία και το Αφγανιστάν.