X

ΥΠΕΞ: Επιτακτική ανάγκη η μεταφορά του ελληνικού Προξενείου της Μαριούπολης

Ήταν απαραίτητη η μεταφορά του Προξενείου της Μαριούπολης. Δεν υπάρχουν αιτήματα από μέλη της ελληνικής κοινότητας για μετάβαση στην Ελλάδα

Ant1news

Του Γιώργου Βλαβιανού

Η μετεγκατάσταση του ελληνικού Γενικού Προξενείου από τη Μαριούπολη ήταν επιτακτική ανάγκη, εφόσον η ίδια η προξενική Αρχή έθεσε επείγον ζήτημα ασφαλείας. Όπως, ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, η Αθήνα δεν θα μπορούσε να έχει άλλη θέση καθώς η ευθύνη είναι τεράστια σε περίπτωση τυχόν αρνητικών εξελίξεων ή ατυχήματος.

Σήμερα πλέον στη Μαριούπολη δεν υπάρχει άλλο Γενικό Προξενείο. Όλα τα ευρωπαϊκά Γενικά Προξενεία έχουν μεταφερθεί εδώ και καιρό στην περιφέρεια Ντόνιεσκ στην πόλη Ντενιοπετρόβσκ, όπου μετεγκαταστάθηκε προσωρινά και το ελληνικό. Αν παρέμενε στη Μαριούπολη χωρίς πρόσβαση σε εν λειτουργία αεροδρόμιο, το ελληνικό Γενικό Προξενείο ουσιαστικά δεν θα μπορούσε να προσφέρει κάτι στην ελληνική κοινότητα. 

Αν, παρ’ ελπίδα, χρειασθεί να εφαρμοσθεί σχέδιο εκκενώσεως για μέλη της ελληνικής κοινότητας μπορεί να γίνει πρακτικά μόνο από την πόλη που θα βρίσκεται το Προξενείο όπου και προς το παρόν υπάρχει ασφαλές αεροδρόμιο. 

Ως γνωστόν οι ελληνικές κοινότητες αποτελούνται, με ελάχιστες εξαιρέσεις, από πολίτες ουκρανικής ιθαγένειας. Μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχουν αιτήματα μετάβασης στην Ελλάδα. Φυσικά, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΞ, εφόσον υπάρξει τέτοιο αίτημα θα οργανωθεί επιχείρηση καθώς υπάρχει ήδη όλη η προεργασία.