X

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας τον Δεκέμβριο στην Αθήνα

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα αποφασίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη Σύνοδο του Καΐρου.

Ant1news


Του Γιώργου Βλαβιανού

Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 5 και 6 Δεκεμβρίου ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά θα προεδρεύσουν του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Η ανακοίνωση διεξαγωγής του, η οποία αποφασίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του μετά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου, γίνεται εν μέσω εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας, στο Αιγαίο και κυρίως την «εισβολή» τουρκικών πλοίων στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ και την «παρενόχληση» των ερευνητικών σκαφών που εργάζονται στην περιοχή για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας είναι ενήμερος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όπως δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ο απόηχος της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής του Καΐρου, όπου Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, την στενότερη συνεργασία στο ζήτημα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και την επίσπευση των διαδικασιών για την οριοθέτηση των ΑΟΖ, σε όποια σημεία της επικράτειας τους ακόμη δεν υπάρχει ανακήρυξη ορισμένων ζωνών.

Συνέχεια αυτής της συνεργασίας αποτελεί η έτερη τριμερής συνάντηση, σε χαμηλότερο επίπεδο εκπροσώπησης, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία θα είναι προπαρασκευαστική και θα διερευνήσει τα περιθώρια μιας τριμερούς συνάντησης Κορυφής, όπως του Καϊρου, αλλά αυτήν την φορά μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Ως προς αυτό, ιδιαίτερη σημασία έχει και η επίσκεψη στο Ισραήλ του Νίκου Αναστασιάδη, τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.