X

Βενιζέλος: Πιθανή η προσφυγή κατά της Τουρκίας για τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου

"Η έντιμη αντίδραση μας έχει πολιτικά, αλλά μπορεί να αποκτήσει και νομικά χαρακτηριστικά", είπε ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώνοντας την Βουλή.

Ant1news

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντιδράσουν ακόμη και νομικά Ελλάδα και Κύπρος στην κραυγαλέα προσβολή της διεθνούς νομιμότητας από την Τουρκία που παραβίασε την κυπριακή ΑΟΖ, άφησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στέλνοντας σαφές μήνυμα στη γείτονα ενόψει της τρίτης τακτικής συνόδου των δύο κυβερνήσεων στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, αλλά και της επίσκεψής του στην Άγκυρα στα τέλη του μήνα.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα θέλει την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας και πρόσθεσε: «Η αντίδρασή μας είναι έντιμη. Έχει πολιτικά, αλλά μπορεί να απαιτήσει και νομικά χαρακτηριστικά».

Άφησε αιχμές για τη στάση της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που έστειλε το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρος» εντός των ορίων της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας και σημείωσε ότι «δεν αρκεί η επίκληση της διεθνούς νομιμότητας. Πρέπει να ζητάς από την Τουρκία να πάψει μια μονομερή ενέργεια παράνομη που άρχισε και πρέπει να τελειώσει. Η διεθνής νομιμότητα ισχύει έναντι όλων».

Τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τη σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας - Ελλάδας στην Αθήνα, εξέφρασε η Νάντια Βαλαβάνη  με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο την ώρα που το «Μπαρμπαρος» και οι τουρκικές κανονιοφόροι «κόβουν βόλτες» στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Την ανησυχία της μήπως η Ελλάδα «από μέρος της λύσης, γίνει μέρος του προβλήματος» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο, εξέφρασε η Μαρία Γιαννακάκη  από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ ανέφερε πως οι εξελίξεις στην περιοχή μυρίζουν μπαρούτι και πως «η όξυνση των αντιθέσεων διαμορφώνουν το έδαφος ακόμα και για  γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση».